

Cynamon laski 8cm 10 szt Bio-Flavo
Opis

Cynamon chiński (Cinnamomum cassia)
Cynamon chiński to kora cynamonowca chińskiego (Cinnamomum cassia), która jest twarda i trudna do łamania w przeciwieństwie do miękkiej kory cynamonu cejlońskiego.
Ma on wiele właściwości zdrowotnych. Cynamon znajduje zastosowanie nie tylko w lecznictwie ale i w kosmetyce a zwłaszcza w kuchni. Wiele dobrodziejstw ze spożywania cynamonu cejlońskiego zawdzięczmy obecnemu w nim olejkowi cynamonowemu, który jak zbadano pomaga zwalczać toksyczne szczepy bakterii Escherichia coli, czy grzyb Candida albicans. Zawartość aldehydu cynamonowego i benzoesanu sodu pomaga w walce z rakiem jelita grubego czy przeciwdziała chorobie Alzheimera.
Ciekawostką jest, że Rzymianie uważali go za eliksir miłości, gdyż działa jak afrodyzjak.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania cynamonu oraz przeciwwskazania
Cynamon wspomaga walkę z cukrzycą typu II. Zawdzięczamy to obecności w cynamonie aldehydu cynamonowego i katechin z grupy flawonoidów. Aldehyd cynamonowy poprawia też przemianę materii poprzez zwiększenie wydzielania żółci i soków trawiennych, sprzyja lepszemu wchłanianiu składników odżywczych, usprawnia pracę nerek, działa ochronnie na wątrobę. Cynamon poprawia pamięć i koncentrację poprzez lepsze ukrwienie mózgu, zapobiega chorobom Alzheimera czy Parkinsona. Jak wykazały badania cynamon wspomaga w walce z chorobami nowotworowymi np. z rakiem jelita grubego. Przynosi też ulgę w migrenach, pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych (przeziębienie, grypa), ma działanie znieczulające (np. w dentystyce). W połączeniu z miodem łagodzi bóle stawów. Jednakże cynamon chiński w porównaniu do cejlońskiego ma dużo więcej niekorzystnej dla ludzi kumaryny i w dużych ilościach może być szkodliwy.
Zauważono, że działa jak afrodyzjak, więc zwłaszcza polecać go można tym, którzy chcą rozpalić na nowo swoją miłość, scementować związek czy czerpać więcej przyjemności ze współżycia….
Związki fenolowe i minerały i witaminy ukryte w cynamonie
W składzie cynamonu znajdziemy wiele związków fenolowych. Należą do nich np. taniny (garbniki) oraz epikatechiny z grupy flawanoli o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwmutagennym, antyoksydacyjnym (antystarzeniowym), kwas cynamonowy (prekursor kwasów fenylopropenowych), terpeny jak eugenol o działaniu pobudzającym, czy pachnący konwalią linalol. Zwłaszcza cenny jest aldehyd cynamonowy, składnik olejku cynamonowego o silnym działaniu antybakteryjnym i antygrzybowym, który ma też właściwości przeciwzakrzepowe. W cynamonie znajdziemy też witaminy C, E, A, K oraz minerały wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk.


Składniki, wartości odżywcze i wartość energetyczna 100g cynamonu
Wartość energetyczna – 247 kcal
Białko 4g, tłuszcz - 1.2g, węglowodany 80g, błonnik – 53g.
Witaminy: witamina C – 3.8mg, wit. z grupy B; B1 (tiamina) 0.02 mg, B2 (ryboflawina) 0.04 mg, B3 (niacyna) 1.3 mg, B6 (pirydoksyna) 0.15 mg, B9 (kwas foliowy) 6 µg oraz witamina A – 295 IU, witamina E 2.3 mg, witamina K - 31 µg
Minerały: wapń 1002 mg, potas 431 mg, fosfor 64 mg, magnez – 60 mg, żelazo - 8.32 mg, sód 10 mg, cynk 1.83 mg.
Cynamon w kuchni i kosmetyce
Cynamon w kuchni wykorzystywany jest jako dodatek do pierogów, do wypieków np. szarlotki, innych ciast, do deserów jak lody. Można szczyptę dodawać do herbaty, kawy, kakao dla wydobycia pięknego aromatu i zaostrzenia apetytu. Przyrządzić też można nalewki na bazie cynamonu, syrop z wykorzystaniem imbiru i miodu. W kosmetyce wykorzystuje się zawarty w cynamonie alkohol cynamylowy jako komponent w przemyśle perfumeryjnym.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

