
Herbata zielona Gunpowder Temple of Hunan 100g Bio-Flavo
Opis
Herbata zielona Gunpowder Temple of Hunan 100g Bio-Flavo
Listki herbaty Gunpowder Temple of Hunan są ciasno zwinięte w kulki przypominające proch strzelniczy. Napar jest intensywny, mocny, lekko cierpkawy. Najlepiej pić czystą po południu lub wieczorem, smakuje też z cytryną lub miętą. Herbata zielona pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis rosnącego głównie w Azji.
Korzystny wpływ picia herbaty zielonej na organizm ludzki
W listkach herbaty znajduje się wiele substancji odżywczych. Należy do nich teina (forma kofeiny), która działa pobudzająco a więc przyspiesza akcję serca, podwyższa tempo spalania, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, wprawia w lepszy nastrój. Herbata zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Ma też właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach herbaty zielonej
Napój z liści herbaty ma wiele bezcennych właściwości. Zawiera dużo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, lipidy, witaminy A, E, K, z grupy B. Występują tu również pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Głównie jednak zasadniczą cechą listków herbacianych jest obfitość związków fenolowych (polifenoli), z których najwięcej jest katechin, silnych przeciwutleniaczy.
Polifenole i ich cudowne właściwości
Spośród polifenoli występują m.in.:
- Kwasy fenylokarboksylowe takie jak kwas galusowy o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole takie jak kemferol, mirycetyna, kwercetyna, które działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, antyalergicznie, przeciwgrzybiczo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, antynowotworowo
- Flawanole tj. głównie katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusanu epigallokatechiny EGCG), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E i działają jak wyżej, ale też zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko
Herbatę zieloną parzy się w temperaturze 70-80 °C przez 2-4 minuty w dawce 1g suszu na 100 ml wody. Herbatę tą można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. W Chinach tradycyjnie zalewa się krótko, na pół minuty ale w dawce 3-5g suszu na tą samą ilość wody. Potem parzy jeszcze parę razy, za każdym razem o dziesięć sekund dłużej.
Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

