Producenci

Rokitnik suszony bez cukru 250g Cuda natury

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,85 zł 29.85
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Rokitnik suszony bez cukru 250g – cuda natury

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)  to niewymagająca roślina dziko rosnąca w wielu krajach Europy i Azji. W Rosji nazywa się go „złotem Syberii”. Największe plantacje w Europie znajdują się na Węgrzech, gdzie rokitnik jest bardzo popularny. Owoce rokitnika to bardzo bogate źródło ponad 190-u związków biologicznie czynnych. Świeże owoce zawierają bardzo dużo witaminy C (200-1000mg/100g), a więc znacznie więcej niż owoce porzeczki czarnej. Mają też mnóstwo związków fenolowych w tym flawonoidów a więc bardzo silnych antyutleniaczy.

 

Właściwości zdrowotne owoców rokitnika

Rokitnik wykazuje szereg korzystnych oddziaływań na ludzki organizm i jest pomocny w wielu problemach zdrowotnych. Olej z rokitnika dzięki obfitości witamin, minerałów i polifenoli nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów (też do walki z łupieżem)  nadając im pięknego wyglądu. Dzięki tej obfitości rokitnik ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antybakteryjne, antyzapalne, antynowotworowe (przeciw rakom piersi, jajników, skóry, płuc). Olej z rokitnika obniża poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów, ciśnienie tętnicze, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, działa przeciwmiażdżycowo, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych a organizm przed niekorzystnym oddziaływaniem promieni RTG. Pomaga on też w walce z chorobą wrzodową żołądka, z hemoroidami, z chorobami stawów na tle reumatoidalnym. Olej z rokitnika przyspiesza gojenie się ran, odmrożeń czy poparzeń słonecznych. Wyciągi z owoców rokitnika mają właściwości przeciwgorączkowe a napary pomagają w przeziębieniach, bólu gardła, przy kaszlu.

Warto dodać, że w owocach rokitnika znaleziono też dysmutazę ponadtlenkową tj. bardzo silny enzym antyutleniający stanowiący barierę ochronną dla organizmu m.in. przed wolnymi rodnikami.

 

Flawonoidy, witaminy, minerały w owocach rokitnika i ich kapitalne działanie

Dużo jest w owocach rokitnika witaminy E w postaci α-, β- i γ-tokoferolu, witaminy A (aż 40 karotenoidów w tym karoten, likopen, luteina, zeaksantyna), K, D, z grupy B (B1, B2, B6, B9). Z pierwiastków przeważa potas, ale też znajdziemy wapń, magnez a z mikroelementów m.in. żelazo, sód, cynk, mangan, miedź, bor, krzem, selen, kobalt.                                                                                                                                          

Związki fenolowe występują w ilości nawet 500mg/100g i są to m.in.:

  • Flawonole - izoramnetyna, kwercetyna, rutyna, kemferol – wspomagające walkę z alergiami, stanami zapalnymi, miażdżycą, nowotworom, wirusami, grzybami, cholesterolem, zaćmą
  • Kwasy fenylopropenowe – p-kumarowy, chinowy, które są silniejszymi antyutleniaczami od fenylokarboksylowych
  • Kwasy fenylokarboksylowe – galusowy, salicylowy o działaniu antyoksydacyjnym
  • Flawanole – katechiny, epikatechiny, gallokatechiny – o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym, przeciwgrzybowym, antyoksydacyjnym, przeciwmutagennym, przeciwzakrzepowym, pomocne w odchudzaniu

W owocach a zwłaszcza w nasionach znajdziemy wiele cennych lipidów (ponad 40) w tym kwasy tłuszczowe (aż 22), a wśród nich nienasycone omega-3 (α-linolenowy), omega-6 (linolowy), omega-9 (oleinowy), omega-7 (bardzo rzadki w przyrodzie) czy kwasy nasycone (palmitynowy). Stwierdzono też obecność aż 18 aminokwasów jak  kwas asparaginowy, walina, fenyloalanina, metionina,  leucyna, lizyna, treonina, fenyloalanina, betaina. Występują też kwasy organiczne jak jabłkowy czy winowy. Liczne są też olejki eteryczne jak etylobutan, czy metylobutan.

 

Zastosowanie w kuchni i kosmetykach

Z owoców rokitnika przyrządza się świetne dżemy, konfitury, soki zdrowotne, nalewki, galaretki, oraz susz. Podczas gotowania witamina C nie ulega rozpadowi, gdyż w rokitniku brak jest enzymu askorbinooksydazy,  który powoduje jej rozkład. Wyciągi z rokitnika znalazły zastosowanie w kosmetykach do opalania oraz nawilżających, wygładzających skórę i nadających jej pięknego kolorytu. Olej z rokitnika wykorzystywany jest do pielęgnacji włosów nadając im piękny wygląd i pomagając zwalczyć łupież.

 

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl