Śliwki suszone 500g Makar
towar niedostępny
Opis
Śliwki suszone bez pestek 500g Makar
Śliwki czyli owoce pozyskiwane z drzewa Prunus domestica są bardzo smacznym i cennym produktem zarówno jako świeże i suszone. Mają w składzie duże ilości błonnika (zwłaszcza pektyn) i dlatego przeciwdziałają zaparciom i chorobom jelita grubego. Korzystnie wpływają też na poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zawierając dużo witaminy K wspomagają serce i krążenie krwi. Znajdujący się w nich potas pomaga w problemach z nadciśnieniem tętniczym. Obecność magnezu, wapnia i fosforu skutecznie przeciwdziała osteoporozie. Spośród witamin znajdziemy jeszcze witaminę A i niektóre z grupy B. Witamina A wraz z licznymi polifenolami wspomaga walkę z rakiem prostaty i miażdżycą. W skórce stwierdzono występowanie sorbitolu (nieprzyswajalnego przez ludzi alkoholu cukrowego), który korzystnie wpływa na rozwój dobrych bakterii jelitowych, usprawnia perystaltykę jelit, pomaga w problemach z nadkwasotą. Polifenole działają też antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, antydegradacyjnie (przeciw chorobom Alzheimera i Parkinsona).
Polifenole w śliwkach i ich właściwości
W śliwkach suszonych można stwierdzić obecność następujących polifenoli:
1. kwasy fenylopropenowe (chlorogenowy, kawowy) i fenylokarboksylowe (galusowy, protokatechowy), które działają antyutleniająco
2. flawonole (kwercetyna, rutyna) wykazujące działanie antyzapalne, antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe
3. flawanole (katechiny, taniny) - działają antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, obniżają poziom cholesterolu LDL i ciśnienia tętniczego, wspomagają walkę z cukrzycą typu II,
4. antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, peonidyna), które wykazują silne właściwości detoksykacyjne, działają antyzapalnie, opóźniają procesy starzenia, wzmacniają naczynia krwionośne.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g suszonych śliwek
Wartość energetyczna 267 Kcal.
Wartość odżywcza: białko 3.5 g, tłuszcz 1.2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.17 g, wielonienasycone 0.17 g), węglowodany 69 g, błonnik ogółem 9.4 g.
Witaminy: witamina A 781 IU, E 0.4 mg, C 0.6 mg, K 60 µg, B1 0.1 mg, B2 0.2 mg, B3 1.9 mg, B9 4 µg, B5 0.4 mg.
Minerały: potas 732 mg, fosfor 69 mg, wapń 43 mg, magnez 41 mg, żelazo 0.9 mg, cynk 0.4 mg, miedź 0.3 mg, mangan 0.3 mg
Wykorzystanie suszonych śliwek
Śliwki suszone można dodawać do ciężkostrawnych kwasotwórczych potraw (mięs), a to ze względu na działanie zasadotwórcze. W Polsce popytem cieszą się zupy z suszonych śliwek, szczególnie w okresie Świąt Bożonarodzeniowych. Śliwki suszone nadają się też do wzbogacania pieczeni, pasztetów, bigosów. Pyszny i polecany jest też kompot z suszonych śliwek. Popularne są produkty mleczne (jogurty) z dodatkiem suszonych śliwek. Cenne są również soki na bazie suszu śliwkowego.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją