Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Kawy palone ziarniste

Kawy palone pozyskiwane są głównie z dwóch gatunków drzew kawowych tj. Coffea arabica (kawy typu arabika) i Coffea canephora (kawy typu robusta).

Powstają przez prażenie surowych, zielonych nasion kawy w różnych temperaturach i różną długość czasu. Stąd tak wiele rodzajów kaw w zależności od stopnia prażenia i proporcji użycia powyższych gatunków.

Kawa pita w umiarkowanych ilościach (do trzech filiżanek dziennie) przynosi szereg korzyści organizmowi takich jak polepszenie pamięci krótkotrwałej, zwiększenie koncentracji, poprawę krążenia krwi i usprawnienie działania układu trawiennego, pomoc w walce z otyłością poprzez przyśpieszanie metabolizmu, zapobieganie chorobom neurodegradacyjnym np. Parkinsona, pomoc w walce z niektórymi nowotworami (np. pęcherza, jelita, wątroby, prostaty), zmniejszanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II itd.

Kawa pita w nadmiarze prowadzi do uzależnienia od kofeiny, co powoduje narastanie stanów lękowych, hamuje neurogenezę (powstawanie nowych komórek w mózgu), utrudnia zasypianie (u większości ludzi), podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza picie kawy niefiltrowanej i raczej arabiki, która ma więcej kafeolu i kafestolu), może przyczynić się do zabicia płodu w czasie ciąży, wypłukuje magnez i wapń, gdyż działa odwadniająco na organizm itd.

W kawie znajdziemy  sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, wiele związków chemicznych jak np. alkaloidy (kofeina, trigonelina),   glikozydy, kwasy alifatyczne, terpeny (np. kafeol, kafestol), kwas kawowy i chlorogenowy z grupy fenylokarboksylowych, substancje zapachowe, nieco wit. z grupy B (niacyna), potas.

Kawa Brazylia Santos 1kg ziarnista

Kawa Brazylia Santos 1kg ziarnista
Kawa Brazylia Santos 1kg ziarnista

Kawa Brazylia Santos 1kg ziarnista z palarni Tommy Cafe to klasyczna, tradycyjna, brazylijska, zharmonizowana Arabika o delikatnym posmaku orzecha z nutą  słodyczy.

Dostępność: duża ilość

Cena: 43,79 zł
szt.

Kawa Espresso 1kg ziarnista Czarna Kawka

Kawa Espresso 1kg ziarnista Czarna Kawka
Kawa Espresso 1kg ziarnista Czarna Kawka

Kawa Espresso 1kg ziarnista palarni Czarna Kawka

Czarna Kawka Espresso to mieszanka arabiki z Ameryki Południowej i Afryki z małym dodatkiem robusty. Kawę tą cechuje delikatny smak espresso w połączeniu z bogatym aromatem. Choć odznacza się intensywnym smakiem i aromatem to jest nieco mniej intensywna niż kawy neapolitańskie. Jest to kawa o średniej (cytrusowej) kwasowości z odcieniem kwiatowym na początku i niskiej goryczce z dymnym posmakiem whisky na finiszu. Po środku wyczuwalne nuty gorzkiej czekolady i migdałów.

Dostępność: duża ilość

Cena: 45,55 zł
szt.

Kawa India Cherry Robusta AA ziarnista 1kg

Kawa India Cherry Robusta AA ziarnista 1kg
Kawa India Cherry Robusta AA ziarnista 1kg

Kawa India Cherry Robusta AA 1kg ziarnista

Jest to kawa powstała z gatunku robusta (Coffea canephora). Wyróżnia się zdecydowanym, orientalnym smakiem, dymnymi nutami drzewnymi, średnią intensywnością, kwasowością i goryczką. Kawa ta ma dużą ilość kofeiny. Powstała z ziaren AA (17\18), średnio palonych. W smaku wyczuwa się lekką słodycz oraz wyraźne nuty gorzkiej czekolady i palonych migdałów.

Dostępność: duża ilość

Cena: 44,95 zł
szt.

Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista

Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista
Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista

Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista palarni Czarna Kawka to bardzo wartościowa i wysokiej jakości produkt. Uprawiana jest na znacznych wysokościach w Peru i dlatego traktowana jest jako organiczna, gdyż na tak dużych wysokościach praktycznie brak skażenia środowiska.

Dostępność: duża ilość

Cena: 48,85 zł
szt.

Kawa ziarnista Cafes do Brasil Santos 1kg

Kawa ziarnista Cafes do Brasil Santos 1kg
Kawa ziarnista Cafes do Brasil Santos 1kg

Kawa Cafe do Brasil Santos 1kg

Cafe do Brasil Santos jest to kawa typu Arabika i pochodzi z brazylijskiego stanu Santos. Kaw ta charakteryzuje się wyraźnymi nutami czekoladowymi z wyczuwalną słodyczą. Jest średnio palona, o niskiej kwasowości i średniej goryczce.

Dostępność: duża ilość

Cena: 46,55 zł
szt.

Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg

Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg
Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg

Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg 

Kawa Caffe Napoli jest skomponowana i wyprodukowana w palarni Czarna Kawka na bazie ziaren arabiki pochodzącej z Ameryki z domieszką robusty wywodzącej się z Azji i Afryki. W smaku jest intensywna, z lekko wyczuwalną cytrusową kwasowością na początku i wyrazistą goryczkowatością na końcu.

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Cena: 46,95 zł
szt.

Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg

Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg
Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg

Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg

Ta smaczna kawa typu Arabika pochodzi z południowych, górzystych rejonów Etiopii. Ma doskonałą jakość określaną jako liryczna a w delikatnym smaku można wyczuć nuty kwiatowe.

Dostępność: duża ilość

Cena: 46,95 zł
szt.

Jak wcześniej zaznaczyłem, jest wiele rodzajów oferowanych kaw, które różnią się pod względem stopnia palenia, gatunku użytej kawy, rejonu pochodzenia ale też sposobu zaparzania.

Ze względu na sposób parzenia i podania wyróżnić można m.in.:

1. klasyczne włoskie espresso (ok. 30ml wody, 10-20g kawy, temperatura parzenia ok. 95 °C) i jej odmiany tj. ristretto dla, której używa się tylko ok. 15ml wody i espresso doppio/double espresso z podwójną ilością wody czyli ok. 60ml

2. cappuccino - połączenie espresso (ok. 25ml) z dużą ilością spienionego mleka (ok. 125ml) i jego pochodna caffe latte (podwójne espresso z niedużą ilością mleka)

3. macchiato, które powstaje przez dodanie do espresso bardzo małej ilości mleka (albo zimnego albo ciepłego) oraz jej odmiana latte macchiato z dużą przewagą mleka

4. americano - dłużej parzone espresso podane w ok. 150ml wody

5. mokka - typ kawy latte z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej

6. po wiedeńsku - espresso lub inaczej parzona z dodatkiem bitej słodkiej śmietany

7. kawa po turecku - parzona w tygielkach (najczęściej miedzianych) trzykrotnie i z dodatkiem cukru.

Kawę, najlepiej świeżo zmieloną możemy zalać wrzątkiem jak to ma miejsce w większości polskich domostw. Ale znacznie lepiej ze względów estetycznych i doznań smakowych parzyć ją na sposób turecki (jak wyżej napisałem) albo w specjalnych urządzeniach do parzenia kaw tj. w kawiarkach (kafetierach) zwykłych lub elektrycznych, w Chemexie, we french pressie, w aeropressie (wytwór XXI wieku), w syfonie, w ekspresach przelewowych (gorąca woda przechodzi przez zmielone ziarna kawy), w ekspresach ciśnieniowych (gdzie gorąca woda pod dużym ciśnieniem przechodzi przez zmielone ziarna kawy).

Jak więc widać kawę można przygotować i serwować na wiele sposobów. Pijmy ją z apetytem i "ułańską" fantazją :)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl