7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Kawy palone ziarniste
Kawy palone pozyskiwane są głównie z dwóch gatunków drzew kawowych tj. Coffea arabica (kawy typu arabika) i Coffea canephora (kawy typu robusta).
Powstają przez prażenie surowych, zielonych nasion kawy w różnych temperaturach i różną długość czasu. Stąd tak wiele rodzajów kaw w zależności od stopnia prażenia i proporcji użycia powyższych gatunków.
Kawa pita w umiarkowanych ilościach (do trzech filiżanek dziennie) przynosi szereg korzyści organizmowi takich jak polepszenie pamięci krótkotrwałej, zwiększenie koncentracji, poprawę krążenia krwi i usprawnienie działania układu trawiennego, pomoc w walce z otyłością poprzez przyśpieszanie metabolizmu, zapobieganie chorobom neurodegradacyjnym np. Parkinsona, pomoc w walce z niektórymi nowotworami (np. pęcherza, jelita, wątroby, prostaty), zmniejszanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II itd.
Kawa pita w nadmiarze prowadzi do uzależnienia od kofeiny, co powoduje narastanie stanów lękowych, hamuje neurogenezę (powstawanie nowych komórek w mózgu), utrudnia zasypianie (u większości ludzi), podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza picie kawy niefiltrowanej i raczej arabiki, która ma więcej kafeolu i kafestolu), może przyczynić się do zabicia płodu w czasie ciąży, wypłukuje magnez i wapń, gdyż działa odwadniająco na organizm itd.
W kawie znajdziemy sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, wiele związków chemicznych jak np. alkaloidy (kofeina, trigonelina), glikozydy, kwasy alifatyczne, terpeny (np. kafeol, kafestol), kwas kawowy i chlorogenowy z grupy fenylokarboksylowych, substancje zapachowe, nieco wit. z grupy B (niacyna), potas.
Kawy palone
Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista
Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista palarni Czarna Kawka to bardzo wartościowa i wysokiej jakości produkt. Uprawiana jest na znacznych wysokościach w Peru i dlatego traktowana jest jako organiczna, gdyż na tak dużych wysokościach praktycznie brak skażenia środowiska.
Dostępność: duża ilość
Kawa ziarnista Cafes do Brasil Santos 1kg
Kawa Cafe do Brasil Santos 1kg
Cafe do Brasil Santos jest to kawa typu Arabika i pochodzi z brazylijskiego stanu Santos. Kaw ta charakteryzuje się wyraźnymi nutami czekoladowymi z wyczuwalną słodyczą. Jest średnio palona, o niskiej kwasowości i średniej goryczce.
Dostępność: średnia ilość
Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg
Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg
Kawa Caffe Napoli jest skomponowana i wyprodukowana w palarni Czarna Kawka na bazie ziaren arabiki pochodzącej z Ameryki z domieszką robusty wywodzącej się z Azji i Afryki. W smaku jest intensywna, z lekko wyczuwalną cytrusową kwasowością na początku i wyrazistą goryczkowatością na końcu.
Dostępność: duża ilość
Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg
Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg
Ta smaczna kawa typu Arabika pochodzi z południowych, górzystych rejonów Etiopii. Ma doskonałą jakość określaną jako liryczna a w delikatnym smaku można wyczuć nuty kwiatowe.
Dostępność: duża ilość
Jak wcześniej zaznaczyłem, jest wiele rodzajów oferowanych kaw, które różnią się pod względem stopnia palenia, gatunku użytej kawy, rejonu pochodzenia ale też sposobu zaparzania.
Ze względu na sposób parzenia i podania wyróżnić można m.in.:
1. klasyczne włoskie espresso (ok. 30ml wody, 10-20g kawy, temperatura parzenia ok. 95 °C) i jej odmiany tj. ristretto dla, której używa się tylko ok. 15ml wody i espresso doppio/double espresso z podwójną ilością wody czyli ok. 60ml
2. cappuccino - połączenie espresso (ok. 25ml) z dużą ilością spienionego mleka (ok. 125ml) i jego pochodna caffe latte (podwójne espresso z niedużą ilością mleka)
3. macchiato, które powstaje przez dodanie do espresso bardzo małej ilości mleka (albo zimnego albo ciepłego) oraz jej odmiana latte macchiato z dużą przewagą mleka
4. americano - dłużej parzone espresso podane w ok. 150ml wody
5. mokka - typ kawy latte z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej
6. po wiedeńsku - espresso lub inaczej parzona z dodatkiem bitej słodkiej śmietany
7. kawa po turecku - parzona w tygielkach (najczęściej miedzianych) trzykrotnie i z dodatkiem cukru.
Kawę, najlepiej świeżo zmieloną możemy zalać wrzątkiem jak to ma miejsce w większości polskich domostw. Ale znacznie lepiej ze względów estetycznych i doznań smakowych parzyć ją na sposób turecki (jak wyżej napisałem) albo w specjalnych urządzeniach do parzenia kaw tj. w kawiarkach (kafetierach) zwykłych lub elektrycznych, w Chemexie, we french pressie, w aeropressie (wytwór XXI wieku), w syfonie, w ekspresach przelewowych (gorąca woda przechodzi przez zmielone ziarna kawy), w ekspresach ciśnieniowych (gdzie gorąca woda pod dużym ciśnieniem przechodzi przez zmielone ziarna kawy).
Jak więc widać kawę można przygotować i serwować na wiele sposobów. Pijmy ją z apetytem i "ułańską" fantazją :)