


Herbaty Rooibos i Yerba mate
Rooibos pozyskiwana jest z czerwonokrzewu afrykańskiego uprawianego w RPA. Listki (igiełki) zbiera się w styczniu, tnie na krótkie odcinki, najczęściej poddaje fermentacji i suszy na słońcu. Napary rooibos nie zawierają kofeiny. Znajdziemy w nich natomiast nieco minerałów (potasu, magnezu, wapnia, fluoru, cynku, miedzi, żelaza), sporo polifenoli (kwas benzoesowy, cynamonowy, kwercetyna, rutyna, luteolina), które wykazują działanie przeciwcukrzycowe (glikozyd asplatyna), antyalergiczne, antyzapalne, antyutleniające, przeciwgrzybiczne i antywirusowe, przeciwmutagenne. Rooibos parzymy wrzątkiem (95 C) przez 5 minut. Napary są miodowo-korzenne w smaku, z lekkim owocowym aromatem.
Yerba mate to suszone listki ostrokrzewu paragwajskiego rosnącego w niektórych krajach Ameryki Płd. Wyróżnia się yerba matę paragwajską, argentyńską, brazylijską i urugwajską. Różnią się one długością suszenia i rozdrobnienia listków. Paragwajska jest najbardziej "dymna", suszona nad ogniskiem, a więc najbardziej aromatyczna i mocna w smaku. Yerba mate zawiera mateinę (forma kofeiny), ale jest jej mało więc nie pobudza tak silnie jak kawa. Napary yerba mate nie wypłukują cennych minerałów a wręcz ich dostarczają. Znajdziemy tu sporo magnezu, potasu, miedzi, fosforu, witamin z grupy B, trochę E, C. Liczne są saponiny o gorzkawym posmaku, polifenole (kwas chlorogenowy, kwercetyna, rutyna), które mają działanie jak wyżej. Yerba mate zalewa się wodą o temperaturze 70-80 st. C przez 2-3 minuty. Należy zalewać kilkukrotnie.
Herbaty rooibos i yerba mate