
GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA 50G MR COOK
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
⚜️ GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA 50G MR COOK PREMIUM LINE
✔️ Gałka muszkatołowa jest sproszkowaną częścią pestki muszkatołowca korzennego. Powszechnie wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa oraz w medycynie ludowej.
✔️ W składzie gałki muszkatołowej znajdziemy pewne ilości białek, tłuszczów (w tym kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych), węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B (niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy - zo może korzystnie wpływać na układ nerwowy), E i C. Możliwe jest też znalezienie niektórych pierwiastków jak np. żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku.
✔️ Gałka może wspomagać trawienie, działać wiatropędnie czy może przeciwzapalnie. Wg św. Hildegardy gałka oczyszcza z toksyn.
✔️ W gałce można znaleźć też eugenol substancję wykorzystywaną do produkcji waniliny ale też przydatną w stanach zapalnych organizmu.
⚜️ WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA 100G (WG MR COOK)
✔️ Wartość energetyczna 2198 kJ / 525 kcal
✔️ Tłuszcz 36,3g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25,9g), Węglowodany 49,3 (w tym cukry 28,5g), Białko 5,8g, Błonnik 20g, Sól 0,04g (naturalnie występujący sód)
Pochodzenie: Indonezja
⚜️ ZASTOSOWANIE GAŁKI W KUCHNI
✳️ Do potraw z mięsa, do kiełbas, pasztetów, do przyprawiania ryb, małży i skorupiaków, puree ziemniaczanego.
✳️ Można ją dodawać z powodzeniem do potraw z kapusty, bakłażana, szpinaku, jajek.
✳️ Świetnie sprawdzi się jako przyprawa korzenna do piernika, grzanego wina i piwa, ponczu, kompotów.
✳️ Znajduje się w składzie przyprawy masala, razem z m.in. pieprzem, kolendrą, kardamonem, goździkami, cynamonem.
✳️ Znalazła też zastosowanie w popularnej w Indiach herbacie Masala chai.
Opakowanie:
✔ Torebka stojąca
✔ Zamknięcie strunowe
✔ Mieści się w standardowej szafce kuchennej
⚜️ DODATKOWE INFORMACJE O PRODUKCIE:
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w trakcie procesu produkcji i paczkowania.
Mr Cook Corp. Sp. z o.o. posiada wdrożony i certyfikowany system bezpieczeństwa produkcji żywności FSSC 22000, który rozpoznawany jest przez Global Food Standard Initiative (GFSI).
Taki poziom certyfikacji zapewnia konsumentom bezpieczeństwo produktów.
HACCP jest częścią wymagań prawnych, dlatego jest częścią systemu FSSC 22000, ale do wdrożenia FSSC 22000 trzeba spełnić o wiele więcej warunków.
Jakość produktu
Każda partia surowca jest kontrolowana przed przyjęciem do magazynu. Surowce i wyroby gotowe są badane w akredytowanym laboratorium zgodnie z rocznym planem badań. Dostępne są specyfikacje produktowe i atesty.
Alergeny
Jeśli produkt zawiera alergen jest on podkreślony na liście składników. Ponadto na terenie zakładu produkcyjnego przetwarzane są produkty zawierające alergeny: gluten, orzechy, soję, mleko (w tym laktozę), seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki. Poprzez wdrożone procedury minimalizujemy ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami, ale nie możemy go w 100% wykluczyć.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją