Opcje przeglądania
Producenci
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Gorzka czekolada

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, który wywodzi się z Ameryki południowej, a do Europy jego ziarna przywiózł Krzysztof Kolumb. Za gorzką czekoladę należy rozumieć tą, która ma od 70% czystego kakao (miazgi kakaowej) w składzie.

W gorzkiej czekoladzie znaleziono ponad 600 różnych cennych substancji odżywczych takich jak minerały (magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen), witaminy (z grupy B), białka, peptydy, aminokwasy (tryptofan), lipidy, kwasy tłuszczowe (oleinowy), kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, jabłkowy), polifenole (taniny, katechiny, epikatechiny, antocyjanidyny), alkaloidy purynowe (teobromina, kofeina, teofilina), aminy (fenylotylamina).

Wspaniałe właściwości i korzystne oddziaływanie gorzkiej czekolady na zdrowie:

- poprawia nastrój, wprawia w dobry humor (fenylotylamina) przez podniesienie poziomu serotoniny w mózgu

- dodaje energii gdyż ma dużo węglowodanów (nie cukrów prostych), magnezu, żelaza, cynku

- usuwa objawy zmęczenia i stresu (kofeina, teofilina)

- wspomaga pracę mózgu (pirazyna), zwiększa koncentrację i poprawia pamięć, zapobiega demencji

- usuwa objawy kaszlu, działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek (a nawet je oczyszcza) a to wskutek zawartości teobrominy

- zwiększa odporność organizmu (cynk, magnez)

- zawiera substancje bakteriobójcze chroniące przed próchnicą zębów

- obecność licznych polifenoli (zwłaszcza flawonoidów) opóźnia procesy starzenia się organizmu przez zwalczanie wolnych rodników, mają one właściwości antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, zmniejszają ciśnienie tętnicze (zapobiegają udarom i zawałom), obniżają poziom cholesterolu LDL, przeciwdziałają agregacji płytek krwi

- duże ilości magnezu mają kapitalne znaczenie dla zdrowia; usprawnia on nasz system nerwowy, wspomaga pracę mięśni również tych sercowych, działa antyzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwdziała osteoporozie

- zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II (reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi)

- hamuje proces starzenia się skóry.

        Świetnie się sprawdzi filiżanka dobrej kawy z jedną – dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Prowadzi to do większego wydzielania żółci potrzebnej do spalania tłuszczy. Czekoladę gorzką można spożywać samą albo roztartą np. na sitku i dodawać do owsianki, do jogurtów. Można też ją roztopić i traktować jako polewę do lodów albo ich składnik, bądź dodawać do ciastek, muffinów.

        Nie należy zjadać więcej jak 3-4 kostki gorzkiej czekolady dziennie gdyż zbyt duża konsumpcja może skutkować bólami głowy, zaparciami. Nie powinni spożywać jej ci , którzy mają alergię na kakao, miazgę kakaową, borykający się z poważnymi chorobami nerek i pęcherza moczowego, o wrażliwym układzie pokarmowym. Dzieciom też nie zaleca się podawać gorzkiej czekolady żeby nie były za bardzo pobudzone.

CZEKOLADY GORZKIE

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl