7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Herbaty białe
Herbaty białe powstają z młodych pączków liściowych oraz najmłodszych listków zebranych z krzewu Camellia sinensis najczęściej wiosną. Są one od razu suszone. Młode pączki i listki pokryte są białym meszkiem - stąd nazwa herbaty.
Uzyskiwane z nich napary mają barwę jasną, delikatną. Kolejne napary są łagodniejsze. Listki zaparza się w temperaturze wody ok. 75-85 st. C przez 2-5 minut i parzy 1-2 razy (tak jest w Europie). Stosuje się tu ok. 1g listków na 100ml wody. Na Dalekim Wschodzie herbatę białą najpierw się "budzi" czyli zalewa wodą bardzo krótko i zaraz ją wylewa. Dopiero potem traktuje się tak wstępnie "nasączone" listki wodą o temperaturze ok. 80 st. C przez pół minuty. Zaparza się tam 3-5 razy i za każdym razem o jakieś dziesięć sekund dłużej. Ale dawki herbaty są znacznie wyższe bo oni stosują najczęściej 3-5g listków na 100ml wody.
W herbatach białych więcej jest niż w zielonych różnych substancji biologicznie czynnych dlatego wykazują silniejsze działanie przeciwstarzeniowe, antyrodnikowe. Znajdziemy w nich alkaloidy, aminokwasy, lipidy, związki fenolowe (silne antyoksydanty). Suszone liście zawierają też trochę witamin C, A, E, K, z grupy B. Znajdziemy w nich liczne minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Występuje tu też teina (forma kofeiny), która przyspiesza czynność serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój.