Opcje przeglądania
Producenci


Herbaty zielone

Herbaty zielone pozyskiwane są z krzewu Camellia sinensis rosnącego głównie w Azji.

Jest wiele rodzajów zielonej herbaty i każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat a nawet   barwę. Do najbardziej znanych należą Gunpowder, Sencha, Bancha, Longjing, Hui Ming, Long Ding, Rain Flower, Yu Lu, Da Fang, Genmaicha, Karigane. W niektórych krajach parzenie herbaty to prawdziwy ceremoniał jak np. w Japonii.

Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużą ilość związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, pewne ilości witamin jak C, E, A, K, z grupy B. Występują tu również makroelementy jak potas, wapń, magnez, i trochę mikroelementów jak glin, mangan, żelazo, selen czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole) a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Teina (forma kofeiny) ma działanie pobudzające czyli przyspiesza czynność serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację,  refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbaty zielone zapobiegają próchnicy zębów, chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Mają właściwości moczopędne.

Herbaty zielone parzy się w temperaturze 65-80 °C przez 3-4 minuty. Herbatę dobrej jakości można parzyć kilkakrotnie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl