7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Herbaty zielone
Herbaty zielone pozyskiwane są z krzewu Camellia sinensis rosnącego dzisiaj w Azji, Afryce, a nawet w Europie.
Jest wiele rodzajów zielonej herbaty i każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat a nawet barwę. Do najbardziej znanych należą Gunpowder, Sencha japońska, matcha, Bancha, Long jing, Hui Ming, hojicha, Rain Flower, Yu Lu, Da Fang, Genmaicha, Karigane. W niektórych krajach parzenie herbaty to prawdziwy ceremoniał jak np. w Japonii.
Napój z liści herbaty zielonej ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużą ilość związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy (teanina), lipidy, pewne ilości witamin jak C, E, A, K, z grupy B. Znajdziemy tu również makro- i mikroelementy takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole), z których najwięcej jest życiodajnych katechin, silnych przeciwutleniaczy.
Teina (forma kofeiny) ma działanie pobudzające czyli przyspiesza czynność serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbaty zielone zapobiegają próchnicy zębów, chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Mają właściwości moczopędne.
Parzymy je w Europie najczęściej w temperaturze 60-80 °C przez 2-4 minuty. Herbatę dobrej jakości można parzyć dwu-trzykrotnie. Na Dalekim Wschodzie parzą krótko bo około pół minuty i potem jeszcze 3-5 razy, za każdym razem o jakieś dziesięć sekund dłużej. Ale w Europie stosuje się zazwyczaj ok. 1g listków na 100ml wody a w Azji aż 3-5g.