ARONIA suszona 500g Flavo
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Aronia czarnoowocowa suszona 500g marki Flavo
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) uważana jest za najzdrowszy owoc na świecie. Żaden inny owoc nie ma tyle dobroczynnych polifenoli co aronia. Stwierdzono ich obecność w ilości powyżej 2000mg w 100g suchej masy, co mówi o ich ogromnym potencjale antyoksydacyjnym. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. Spożywanie suszonych owoców tej rośliny zwiększa odporność i wydolność organizmu, usprawnia działanie organów wewnętrznych, poprawia wygląd skóry.
Korzyści dla zdrowia przy regularnym spożywaniu aronii
Udowodniono, że regularne zjadanie aronii zmniejsza ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych np. poprzez zapobieganie agregacji płytek krwi, zapewnia regenerację (uelastycznienie) komórek śródbłonka, obniża zawartość cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie tętnicze zarówno skurczowe jak i rozkurczowe, zapobiega cukrzycy (epikatechiny mogą stymulować syntezę insuliny), poprawia pamięć i zdolność uczenia się u osób nawet powyżej "siedemdziesiątki", poprawia wzrok (zawartość rutyny), opóźnia procesy starzenia (dużo antocyjanów), itd. Spożywanie jagód aronii (również suszonej) ma też działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne.
Flawonoidy, witaminy i minerały ukryte w aronii
W owocach aronii znajdziemy wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy C, B (B2, B3, B6, B9), E, A oraz magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź. Aronia słynie z ogromnych ilości polifenoli, spośród których najwięcej jest flawonoidów takich jak:
- antocyjany (cyjanidyna)
- flawonole (rutyna, kwercetyna)
- flawanony (hesperydyna)
- flawanole (taniny niehydrolizujące – mają cierpki smak i różowy kolor)
- oraz fenolokwasów (zwłaszcza kwas chlorogenowy).
Zbawienne działanie flawonoidów w owocach aronii
Flawonoidy mają wiele korzystnych dla zdrowia oddziaływań jak np. silne działanie antyoksydacyjne (w walce z wolnymi rodnikami), chemoprewencyjne (antyrakowe) np. w walce z rakiem jelita grubego, okrężnicy, piersi, przeciwzapalne, antymiażdżycowe, ochronne dla skóry (anty- UVA i UVB). Ciekawostką jest, że aronia nie kumuluje metali ciężkich.
Składniki, wartości odżywcze i wartość energetyczna 100g suszonej aronii
- tłuszcze 3,2 g,
- węglowodany 66 g,
- białko 3,7 g,
- błonnik 7 g,
- magnez, fosfor, potas, wapń, miedź, żelazo oraz wit. z grupy B, C, E, A, K oraz flawonoidy (antocyjany, garbniki), kwasy organiczne.
- Wartość energetyczna 100g - 325 kcal
- indeks glikemiczny: 25
- Masa netto: 500 g
- Kraj pochodzenia: Polska
Aronia czarnoowocowa w kuchni
Można owoce aronii jeść na surowo (choć są cierpkie ze względu na zawartość tanin) albo suszone, które niektórym smakują znacznie bardziej. Można sporządzić z nich nalewkę albo dodawać do dżemów, konfitur. Z owoców aronii robi się wspaniały syrop oraz genialne soki. Suszone owoce po namoczeniu można dodawać do muesli, owsianki, deserów (lody).
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją