

ARONIA suszona 500g
Opis
Aronia czarnoowocowa suszona 500g marki Bio-Flavo
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) uważana jest za najzdrowszy owoc na świecie. Żaden inny owoc nie ma tyle dobroczynnych polifenoli co aronia. Stwierdzono ich obecność w ilości powyżej 2000mg w 100g suchej masy, co mówi o ich ogromnym potencjale antyoksydacyjnym. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. Spożywanie suszonych owoców tej rośliny zwiększa odporność i wydolność organizmu, usprawnia działanie organów wewnętrznych, poprawia wygląd skóry.
Korzyści dla zdrowia przy regularnym spożywaniu aronii
Udowodniono, że regularne zjadanie aronii zmniejsza ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych np. poprzez zapobieganie agregacji płytek krwi, zapewnia regenerację (uelastycznienie) komórek śródbłonka, obniża zawartość cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie tętnicze zarówno skurczowe jak i rozkurczowe, zapobiega cukrzycy (epikatechiny mogą stymulować syntezę insuliny), poprawia pamięć i zdolność uczenia się u osób nawet powyżej "siedemdziesiątki", poprawia wzrok (zawartość rutyny), opóźnia procesy starzenia (dużo antocyjanów), itd. Spożywanie jagód aronii (również suszonej) ma też działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne.
Flawonoidy, witaminy i minerały ukryte w aronii
W owocach aronii znajdziemy wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy C, B (B2, B3, B6, B9), E, A oraz magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź. Aronia słynie z ogromnych ilości polifenoli, spośród których najwięcej jest flawonoidów takich jak:
- antocyjany (cyjanidyna)
- flawonole (rutyna, kwercetyna)
- flawanony (hesperydyna)
- flawanole (taniny niehydrolizujące – mają cierpki smak i różowy kolor)
- oraz fenolokwasów (zwłaszcza kwas chlorogenowy).
Zbawienne działanie flawonoidów w owocach aronii
Flawonoidy mają wiele korzystnych dla zdrowia oddziaływań jak np. silne działanie antyoksydacyjne (w walce z wolnymi rodnikami), chemoprewencyjne (antyrakowe) np. w walce z rakiem jelita grubego, okrężnicy, piersi, przeciwzapalne, antymiażdżycowe, ochronne dla skóry (anty- UVA i UVB). Ciekawostką jest, że aronia nie kumuluje metali ciężkich.
Składniki, wartości odżywcze i wartość energetyczna 100g suszonej aronii
- tłuszcze 3,2 g,
- węglowodany 66 g,
- białko 3,7 g,
- błonnik 7 g,
- magnez, fosfor, potas, wapń, miedź, żelazo oraz wit. z grupy B, C, E, A, K oraz flawonoidy (antocyjany, garbniki), kwasy organiczne.
- Wartość energetyczna 100g - 325 kcal
- indeks glikemiczny: 25
- Masa netto: 500 g
- Kraj pochodzenia: Polska
Aronia czarnoowocowa w kuchni
Można owoce aronii jeść na surowo (choć są cierpkie ze względu na zawartość tanin) albo suszone, które niektórym smakują znacznie bardziej. Można sporządzić z nich nalewkę albo dodawać do dżemów, konfitur. Z owoców aronii robi się wspaniały syrop oraz genialne soki. Suszone owoce po namoczeniu można dodawać do muesli, owsianki, deserów (lody).
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

