Producenci

ARONIA suszona 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,99 zł 14.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) - doskonałe suszone owoce aronii w opakowaniu 500 gramów marki Bio-Flavo

Uważana jest za najzdrowszy owoc na świecie. Żaden inny owoc nie ma tyle dobroczynnych polifenoli co aronia. Stwierdzono ich obecność w ilości powyżej 2000mg w 100g suchej masy, co mówi o ich ogromnym potencjale antyoksydacyjnym. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. Spożywanie suszonych owoców tej rośliny zwiększa odporność i wydolność organizmu, usprawnia działanie organów wewnętrznych, poprawia wygląd skóry.

Korzyści dla zdrowia przy regularnym spożywaniu aronii

Udowodniono, że regularne zjadanie aronii zmniejsza ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych np. poprzez zapobieganie agregacji płytek krwi, zapewnia regenerację (uelastycznienie) komórek śródbłonka, obniża zawartość cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie tętnicze zarówno skurczowe jak i rozkurczowe, zapobiega cukrzycy (epikatechiny mogą stymulować syntezę insuliny), poprawia pamięć i zdolność uczenia się u osób nawet powyżej "siedemdziesiątki", poprawia wzrok (zawartość rutyny), opóźnia procesy starzenia (dużo antocyjanów), itd. Spożywanie jagód aronii (również suszonej) ma też działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne.

Flawonoidy, witaminy i minerały ukryte w aronii

W owocach aronii znajdziemy wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy C, B (B2, B3, B6, B9), E, A oraz magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź. Aronia słynie z ogromnych ilości polifenoli, spośród których najwięcej jest flawonoidów takich jak:

  • antocyjany  (cyjanidyna)
  • flawonole (rutyna, kwercetyna)
  • flawanony (hesperydyna)
  • flawanole (taniny niehydrolizujące – mają cierpki smak i różowy kolor)
  • oraz fenolokwasów (zwłaszcza kwas chlorogenowy).

Zbawienne działanie flawonoidów w owocach aronii

Flawonoidy mają wiele korzystnych dla zdrowia oddziaływań jak np. silne działanie antyoksydacyjne (w walce z wolnymi rodnikami), chemoprewencyjne (antyrakowe) np. w walce z rakiem jelita grubego, okrężnicy, piersi, przeciwzapalne, antymiażdżycowe, ochronne dla skóry (anty- UVA i UVB). Ciekawostką jest, że aronia nie kumuluje metali ciężkich.

Składniki, wartości odżywcze i wartość energetyczna 100g suszonej aronii

  • tłuszcze 3,2 g,
  • węglowodany 66 g,
  • białko 3,7 g,
  • błonnik 7 g,
  • magnez, fosfor, potas, wapń, miedź, żelazo oraz wit. z grupy B, C, E, A, K oraz flawonoidy (antocyjany, garbniki), kwasy organiczne.
  • Wartość energetyczna 100g - 325 kcal
  • indeks glikemiczny: 25
  • Masa netto: 500 g
  • Kraj pochodzenia: Polska

Aronia czarnoowocowa w kuchni

Można owoce aronii jeść na surowo (choć są cierpkie ze względu na zawartość tanin) albo suszone, które niektórym smakują znacznie bardziej. Można sporządzić z nich nalewkę albo dodawać do dżemów, konfitur. Z owoców aronii robi się wspaniały syrop oraz genialne soki.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl