ARONIA suszona bez cukru 1kg
towar niedostępny
Opis
Aronia czarnoowocowa suszona 1000 gramów marki Flavo
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) uważana jest za najzdrowszy owoc na świecie, prawdziwe cudo natury. Zawiera powyżej 2000 mg polifenoli w 100g suchej masy i to właśnie one mają zasadnicze właściwości antyutleniające. Regularne spożywanie suszonych owoców aronii zwiększa odporność organizmu, poprawia kondycję, ma korzystny wpływ nie tylko na organy wewnętrzne ale też na wygląd skóry.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania aronii
Udowodniono, że regularne zjadanie aronii zmniejsza ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, zapewnia regenerację (uelastycznienie) komórek śródbłonka, obniża zawartość cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega cukrzycy (epikatechiny mogą stymulować syntezę insuliny), poprawia pamięć i zdolność uczenia się, poprawia wzrok (zawartość rutyny), opóźnia procesy starzenia (dużo antocyjanów). Jagody aronii (świeże i suszone) mają także działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne.
Flawonoidy, witaminy i minerały ukryte w aronii
W owocach aronii znajdziemy wiele cennych składników niezbędnych do życia. Należą do nich witaminy C, B (B2, B3, B6, B9), E, A oraz magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź. Aronia jednak posiada olbrzymie ilości polifenoli o własnościami antyutleniających. Spośród nich najwięcej jest flawonoidów takich jak:
- antocyjany (przeważa cyjanidyna)
- flawonole (rutyna, kwercetyna)
- flawanony (hesperydyna)
- flawanole (taniny niehydrolizujące – procyjanidyny, które nadają cierpki smak i różowy kolor)
- oraz fenolokwasów (najwięcej jest kwasu chlorogenowego).
Zbawienne działanie flawonoidów w owocach aronii
Flawonoidy działają silnie antyoksydacyjnie (w odniesieniu do wolnych rodników), przeciwzapalnie, antymiażdżycowo, ochronnie dla skóry (anty- UVA i UVB), chemoprewencyjnie (antynowotworowo) np. w walce z rakiem jelita grubego, okrężnicy, piersi. Ciekawostką jest, że aronia nie kumuluje metali ciężkich.
Składniki, wartości odżywcze i wartość energetyczna suszonej aronii
Wartość odżywcza w 100g suszonej aronii:
- tłuszcze 1.3 g,
- węglowodany 66 g,
- białko 10 g,
- błonnik 25 g,
- magnez, fosfor, potas, wapń, miedź, żelazo oraz wit. z grupy B, C, E, A, K oraz flawonoidy (antocyjany, garbniki), kwasy organiczne.
- Wartość energetyczna 100g - 325 kcal
- indeks glikemiczny: 25
- Masa netto: 1000 g
- Kraj pochodzenia: Polska
Aronia czarnoowocowa w kuchni i dla podniebienia
Owoce aronii można zjadać na surowo ale są cierpkie ze względu na zawartość tanin albo suszone, które niektórym smakują znacznie bardziej. Można sporządzić z nich nalewkę albo dodawać do dżemów, konfitur. Z owoców aronii robi się wspaniały syrop oraz genialne soki. Suszone owoce mogą być dodawane do deserów, owsianki. Można z nich sporządzać napary.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją