Aronia suszona Eko bez cukru 1kg Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Aronia suszona Eko bez cukru 1kg Bio-Flavo
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) uważana jest za najzdrowszy owoc na świecie, prawdziwy cud natury. Żaden inny owoc nie ma tyle zbawiennych polifenoli co aronia. Posiada ona ich powyżej 2000mg w 100g suchej masy, co świadczy o jej ogromnym potencjale antyutleniającym. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. Spożywanie suszonych owoców tej rośliny zwiększa odporność organizmu, poprawia kondycję, ma korzystny wpływ nie tylko na organy wewnętrzne ale też na wygląd skóry. Ciekawostką jest, że aronia nie kumuluje metali „ciężkich” (np. ołów, kadm, rtęć, chrom).
Sprzedawana tu aronia pochodzi z plantacji ekologicznej i suszona była w zakładzie mającym certyfikaty Eko.
Owoce aronii a zdrowie
Regularne spożywanie aronii zmniejsza ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych np. poprzez zapobieganie agregacji płytek krwi, zapewnia regenerację komórek śródbłonka, obniża zawartość cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi (działanie antymiażdżycowe), obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega cukrzycy, poprawia pamięć i zdolność uczenia się u osób nawet powyżej "siedemdziesiątki", poprawia wzrok (zawartość rutyny), opóźnia procesy starzenia (dużo antocyjanów). Owoce aronii wykazują też dość silne działanie antynowotworowe np. w walce z rakiem jelita grubego, okrężnicy, piersi, przeciwzapalne, ochronne dla skóry (przeciwko promieniowaniom UVA i UVB). Regularne spożywanie jagód aronii (również w wersji suszonej) ma także działania przeciwgrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne.
Flawonoidy, witaminy i minerały w owocach aronii
W owocach aronii znajdziemy wiele cennych składników niezbędnych do życia człowiekowi. Należą do nich m.in. witaminy C, B (B2, B3, B6, B9), E, A oraz magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź. Aronia jak już wcześniej wspomnieliśmy posiada ukryte w sobie olbrzymie pokłady polifenoli (z własnościami antyutleniającymi). Spośród nich najwięcej jest flawonoidów takich jak:
- antocyjany (najwięcej cyjanidyny), które przeciwdziałają cukrzycy typu II, otyłości, działają antyzapalnie, antynowotworowo, wspomagają wątrobę, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi zapobiegając zawałom i udarom
- flawonole (rutyna, kwercetyna) – działają antyalergicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, antyzapalnie, antyoksydacyjnie, spowalniają utlenianie witaminy C
- flawanony (hesperydyna) – obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, uszczelniają naczynia krwionośne, działają antynowotworowo, antyzapalnie, antyalergicznie,
- flawanole (taniny) – o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwgrzybicznym, przeciwmiażdżycowym, przeciwmutagennym, pomocne w walce z zaćmą, cukrzycą, cholesterolem LDL
Obecne są w owocach aronii również fenolokwasy (chlorogenowy), które mają właściwości antyutleniające a więc skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.
Składniki, wartość odżywcza i wartość energetyczna suszonej aronii
Wartość odżywcza w 100g suszonej aronii:
- tłuszcze 1.3 g,
- węglowodany 66 g,
- białko 10 g,
- błonnik 25 g,
- magnez, fosfor, potas, wapń, miedź, żelazo oraz wit. z grupy B, C, E, A, K
- oraz flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne
- Wartość energetyczna 100g - 325 kcal
- indeks glikemiczny: 25
Aronia czarnoowocowa w kuchni
Można owoce aronii jeść na surowo (choć są cierpkie ze względu na zawartość tanin) albo suszone, które niektórym smakują znacznie bardziej. Można sporządzić z nich nalewkę albo dodawać do dżemów, konfitur. Z owoców aronii robi się wspaniały syrop, nawet kompot oraz genialne soki.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją