

Chilli mielone 250g Jawo
Opis
Chilli mielone 250g Jawo
Chilli mielone to produkt powstały przez zmielenie wysuszonych owoców papryki ostrej (Capsicum). Papryka chilli ma bardzo ostry smak spowodowany obecnością alkaloidu kapsaicyny o właściwościach drażniących skórę i błony śluzowe. Kapsaicyna wzmaga apetyt i poprawia trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych. Stworzono specjalną skalę Scoville’a do mierzenia ostrości papryk chilli i tak np. papryka słodka ma poziom 0, ale już papryczka jalapeno 2500 - 4000 jednostek a habaneros nawet 200 tys. do 500 tys. jednostek!
Składniki i właściwości papryczki chilli
W mielonej papryce chilli występuje witamina A (m.in. pod postacią luteiny, zeaksantyny, likopenu, beta-karotenu) o silnych właściwościach przeciwutleniających, antynowotworowych, antybakteryjnych, antywirusowych (też w odniesieniu do grypy i przeziębień). Luteina i zeaksantyna wspomagają gałki oczne i poprawiają widzenie, natomiast likopen działa profilaktycznie na układ sercowo-naczyniowy. Znajdziemy w chilli też pewne ilości witaminy C o działaniu antyutleniającym, przeciwstarzeniowym, odpornościowym. Sporo jest witamin z grupy B a zwłaszcza B3, B6 i B9, które wspomagają układ nerwowy i sprawne funkcjonowanie mózgu.
Obecność kapsaicyny pomaga w stanach zapalnych, w problemach z cukrzycą, z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu i trójglicerydów (rozszerza naczynia krwionośne), zapobiega agregacji płytek krwi oraz zawałom i udarowi mózgu. Kapsaicyna świetnie pomoże w walce z wrzodami żołądka (zabija Helicobacter pylori) i innymi problemami żołądkowymi oraz jelitowymi. Stwierdzono, że kapsaicyna pomaga w lepszym spalaniu tłuszczów, przyśpiesza metabolizm i zużycie energii a przez to wspomaga odchudzanie. Kapsaicyna sprawdza się też w sytuacjach migrenowych u kobiet. Doświadczenia wykazały, że dieta bogata w paprykę chilli (Meksyk, Węgry, Indie) znacznie ogranicza zapadalność na nowotwory (np. trzustki).
Z minerałów najwięcej jest potasu, który jest pomocny w utrzymaniu właściwego ciśnienia tętniczego krwi, sporo cennego magnezu (produkcja DNA i RNA), żelaza (anemia), manganu.
Chilli w kuchni i nie tylko
Chilli dodaje się do wielu potraw. Służy jako dodatek do różnych sosów np. tabasco, czekoladowego. Dodaje się ją do potraw takich jak np. enchiladas czy tortilla w Meksyku, chili con carne w Teksasie czy leczo na Węgrzech. Świetnie się sprawdza jako dodatek do zup np. meksykańskiej. Chilli nadaje pikantnego smaku potrawom z mięsa. Stosuje się też ją jako dodatek do oliwy a nawet do alkoholu (wódka z „piercem” na Ukrainie) czy lodów.
Chilli wykorzystuje się też do produkcji leków przeciwbólowych.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

