

Cynamon cejloński 25g laski Jawo
Opis
Cynamon cejloński laski 25g Jawo
Cynamon cejloński to kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum). Ma on szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych. Cynamon znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Właściwości kulinarne i lecznicze zawdzięczamy obecnemu w nim olejkowi cynamonowemu, który zwalcza toksyczne szczepy bakterii Escherichia coli i wiele innych bakterii oraz patogennych grzybów. Obecność w cynamonie aldehydu cynamonowego wspomaga walkę z rakiem jelita grubego, przeciwdziała chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Cynamon cejloński a zdrowie
Cynamon cejoński wspomaga walkę z cukrzycą typu II co zawdzięcza obecności aldehydu cynamonowego i katechin (flawanole). Aldehyd cynamonowy poprawia przemianę materii zwiększając wydzielanie żółci i soków trawiennych, polepsza wchłanianie składników odżywczych, poprawia pracę nerek, działa ochronnie na wątrobę. Cynamon cejloński poprawia pamięć i koncentrację poprzez lepsze dokrwienie mózgu, zapobiega chorobom neurodegradacyjnym takim jak Alzheimer czy Parkinson. Badania wykazały, że wspomaga walkę z chorobami nowotworowymi np. z rakiem jelita grubego. Cynamon cejloński pomaga w stanach migrenowych, w chorobach górnych dróg oddechowych (przeziębienie, grypa), ma działanie znieczulające (np. w stomatologii).
Zauważono, że działa jak afrodyzjak, więc zwłaszcza polecać go można tym, którzy chcą rozpalić na nowo swoją miłość, scementować związek czy czerpać więcej przyjemności ze współżycia….
Polifenole i inne substancje znalezione w cynamonie cejlońskim
W składzie cynamonu cejlońskiego znajdziemy wiele związków fenolowych. Należą do nich:
- flawonoidy takie jak taniny (garbniki) i katechiny z grupy flawanoli o znacznym potencjale antybakteryjnym, przeciwzapalnym, antyutleniającym (przeciwrodnikowym), przeciwmutagennym
- kwas cynamonowy (prekursor kwasów fenolowych)
- eugenol (terpen) o działaniu pobudzającym
- pachnący konwalią linalol
- aldehyd cynamonowy (składnik olejku cynamonowego), który działa antybakteryjnie i antygrzybicznie
- witaminy C, E, A, K
- minerały takie jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g cynamonu cejlońskiego
Wartość energetyczna – 247 kcal
Białko 4g, tłuszcz - 1.2g, węglowodany 80g, błonnik – 53g.
Witaminy: witamina C – 3.8mg, wit. z grupy B; B1 (tiamina) 0.02 mg, B2 (ryboflawina) 0.04 mg, B3 (niacyna) 1.3 mg, B6 (pirydoksyna) 0.15 mg, B9 (kwas foliowy) 6 µg oraz witamina A – 295 IU, witamina E 2.3 mg, witamina K - 31 µg
Minerały: wapń 1002 mg, potas 431 mg, fosfor 64 mg, magnez – 60 mg, żelazo - 8.32 mg, sód 10 mg, cynk 1.83 mg.
Cynamon w kuchni i kosmetyce
Cynamon cejloński świetnie sprawdza się jako dodatek do pierogów z serem, do ciast jak szarlotka, ciastek, do różnych deserów, lodów. Szczypta cynamonu doda smaczku herbacie czy kawie. Na cynamonie można sporządzać nalewki czy syrop z wykorzystaniem miodu i imbiru. W kosmetyce można dodawać do maseczek, które nadają skórze wspaniałego kolorytu i blasku.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

