Czekolada gorzka Excellence 100% Cocoa 50g Lindt
towar niedostępny
Opis
Czekolada gorzka Excellence 100% Cocoa 50g Lindt
Czekolada gorzka 100% Cocoa od Lindt to wyśmienitej jakości produkt, obfitujący w niesłychanie bogate nuty kakaowe, zadziwiająco słodkawy.
Składniki: masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu.
Uwaga: może zawierać orzechy, mleko i soję.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g czekolady
Wartość energetyczna 618 Kcal
Tłuszcz 55g (w tym nasycone 33g), węglowodany 8.8g (w tym cukry 1.2g), białko 12.1g, sól 0.05g
Gorzka czekolada i jej wspaniałe właściwości
Czekoladę gorzką uzyskuje się z ziaren kakaowca, który wywodzi się z Ameryki południowej, a do Europy dotarł za sprawą Krzysztofa Kolumba. Za gorzką czekoladę rozumiemy tą, która ma od 70% czystego kakao (miazgi kakaowej) wzwyż.
W gorzkiej czekoladzie znaleziono ponad 600 różnorakich związków chemicznych takich jak minerały (magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen), witaminy (z grupy B), białka (w tym peptydy, aminokwasy np. tryptofan), lipidy, kwasy tłuszczowe (oleinowy), kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, jabłkowy), polifenole (taniny, katechiny, epikatechiny, antocyjanidyny), alkaloidy purynowe (teobromina, kofeina, teofilina), aminy (fenylotylamina).
Czekolada gorzka a zdrowie
- poprawia nastrój, wprawia w dobry humor przez podniesienie poziomu serotoniny w mózgu
- dodaje dużo energii gdyż ma porcję węglowodanów (nie cukrów prostych) ale też magnez, żelazo, cynk
- usuwa objawy zmęczenia i stresu (alkaloidy purynowe)
- wspomaga pracę mózgu, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć
- usuwa objawy kaszlu
- działa moczopędnie, wspomaga przy tym pracę nerek dzięki obecności teobrominy
- zwiększa odporność organizmu (cynk, magnez, witaminy z grupy B)
- zawiera substancje bakteriobójcze chroniące przed próchnicą zębów
- licznie występujące polifenole opóźniają procesy starzenia się organizmu, zwalczając wolne rodniki, działają antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, obniżają też ciśnienie tętnicze zapobiegając udarom i zawałom, obniżają poziom cholesterolu LDL, przeciwdziałają agregacji płytek krwi
- bardzo duże ilości magnezu sprzyjają tworzeniu kolagenu i innych białek w organizmie, usprawniają system nerwowy, wspomagają pracę mięśni również tych sercowych, działają antyzapalnie, przeciwzakrzepowo
- zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II regulując poziom glukozy i insuliny we krwi
- hamuje proces starzenia się skóry.
Wykorzystanie gorzkiej czekolady
Dobre połączenie stanowi filiżanka dobrej kawy z jedną – dwoma kostkami gorzkiej czekolady Lindt Excellence. Prowadzi to do większego wydzielania żółci potrzebnej do spalania tłuszczy. Czekoladę gorzką można spożywać samą albo roztartą np. na sitku i dodawać do owsianki, do jogurtów. Można też ją roztopić i traktować jako polewę do lodów albo ich składnik, bądź dodawać do ciastek, muffinów.
W przypadku alergii na różne składniki gorzkiej czekolady należy ograniczyć jej spożywanie albo skonsultować się z lekarzem żeby sobie nie zaszkodzić.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją