Czekolada gorzka Excellence 85% 100g Lindt
towar niedostępny
Opis
Czekolada Gorzka Excellence 85% 100g Lindt
Jest to wyśmienita czekolada gorzka premium o zawartości 85% kakao. Czekolada Lindt Excellence jest bogata i pełna w smaku. Najlepsze kakao, wysokiej jakości składniki, unikalny proces produkcji i przygotowania, jedwabiście gładka konsystencja sprawiają, że ta czekolada jest niesamowita i wyjątkowa. Tabliczki Lindt Excellence stanowią połączenie pasji, fachowej wiedzy i doświadczenia francuskich mistrzów.
Składniki: miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy Demerara, wanilia.
Alergeny: Może zawierać orzechy, mleko, soję, nasiona sezamu.
Gorzka czekolada - cud świata
Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, który wywodzi się z Ameryki południowej, a do Europy jego ziarna przywiózł Krzysztof Kolumb. Za gorzką czekoladę należy rozumieć tą, która ma od 70% czystego kakao (miazgi kakaowej) w składzie.
W gorzkiej czekoladzie znaleziono kilkaset różnych drogocennych substancji odżywczych takich jak minerały (magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen), witaminy (z grupy B), białka, peptydy, aminokwasy (tryptofan), lipidy, kwasy tłuszczowe (oleinowy), kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, jabłkowy), polifenole (taniny, katechiny, epikatechiny, antocyjanidyny), alkaloidy purynowe (teobromina, kofeina, teofilina), aminy (fenylotylamina).
Wartość odżywcza i energetyczna 100g czekolady Lindt
Wartość energetyczna 584 Kcal Tłuszcz 46g (w tym nasycone 28g), węglowodany 19g (w tym cukry 11g), białko 12.5g, sól 0.02g
Wspaniałe właściwości gorzkiej czekolady
- poprawia nastrój, wprawia w dobry humor (fenylotylamina) przez podniesienie poziomu serotoniny w mózgu
- dodaje energii gdyż ma dużo węglowodanów (nie cukrów prostych), magnezu, żelaza, cynku
- usuwa objawy zmęczenia i stresu (kofeina, teofilina)
- wspomaga pracę mózgu (pirazyna), zwiększa koncentrację i poprawia pamięć, zapobiega demencji
- usuwa objawy kaszlu, działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek (a nawet je oczyszcza) a to wskutek zawartości teobrominy
- zwiększa odporność organizmu (cynk, magnez)
- zawiera substancje bakteriobójcze chroniące przed próchnicą zębów
- obecność licznych polifenoli (zwłaszcza flawonoidów) opóźnia procesy starzenia się organizmu przez zwalczanie wolnych rodników, mają one właściwości antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, zmniejszają ciśnienie tętnicze (zapobiegają udarom i zawałom), obniżają poziom cholesterolu LDL, przeciwdziałają agregacji płytek krwi
- duże ilości magnezu mają kapitalne znaczenie dla zdrowia; usprawnia on nasz system nerwowy, wspomaga pracę mięśni również tych sercowych, działa antyzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwdziała osteoporozie
- zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II (reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi)
- hamuje proces starzenia się skóry.
Zastosowanie gorzkiej czekolady
Znakomicie się komponuje filiżanka dobrej kawy z jedną – dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Prowadzi to do większego wydzielania żółci potrzebnej do spalania tłuszczy. Czekoladę gorzką można spożywać samą albo roztartą np. na sitku i dodawać do owsianki, do jogurtów. Można też ją roztopić i traktować jako polewę do lodów albo ich składnik, bądź dodawać do ciastek, muffinów.
Nie należy zjadać więcej jak 3-4 kostki gorzkiej czekolady dziennie gdyż zbyt duża konsumpcja może skutkować bólami głowy, zaparciami. Nie powinni spożywać jej ci , którzy mają alergię na kakao, miazgę kakaową, borykający się z poważnymi chorobami nerek i pęcherza moczowego, o wrażliwym układzie pokarmowym. Dzieciom też nie zaleca się podawać gorzkiej czekolady żeby nie były za bardzo pobudzone.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją