
DAKTYLE SUSZONE bez pestek 1kg MAKAR
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
DAKTYLE SUSZONE bez pestek 1kg Makar
Daktyle to owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera L.). Daktyle suszone to owoce obfitujące w zawartość łatwo przyswajalnych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza), która w dojrzałych suszonych daktylach wynosi około 50 - 75 proc. Dostarczają też trochę białka, aminokwasów (w tym tryptofanu hamującego procesy starzenia się komórek, biorącego udział w syntezie serotoniny). Mają sporo kwasów organicznych jak np. kwas glutaminowy (zapobiegający owrzodzeniom układu pokarmowego), kwas salicylowy (pomocny w przeziębieniach). Mnogość odmian daktyli zaliczono do trzech grup:
- daktyle twarde o dużej zawartości skrobi (np. odmiana Thoory), mocno wysuszone
- daktyle półtwarde np. Deglet Noor, smaczne, delikatne i aromatyczne
- daktyle miękkie np. Medjool dużej wielkości, o delikatnej skórce i pysznym, soczystym miąższu.
KORZYŚCI ZE spożywania daktyli suszonych
Daktyle świetnie się sprawdzą przy bezsenności gdyż mają dużo cukrów, które ułatwiają zasypianie.
Spore ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom.
Suszone daktyle mają właściwości odkwaszające organizm więc świetnie się sprawdzą przy nadkwasocie.
W czasie przeziębień daktyle również mogą być pomocą gdyż występuje w nich pewna ilość kwasu salicylowego i salicylanów, które mają też właściwości antyzapalne.
Duża ilość potasu w daktylach przyda się w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego.
Świetnie sprawdzą się też jako przekąska po dużym wysiłku fizycznym, więc poleca się je sportowcom.
Witaminy z grupy B usprawniają działanie układu nerwowego, uspokajają.
Cukrzycy powinni unikać daktyli, które mają dużo cukrów i wysoki poziom glikemiczny (IG=103). Zbyt duża ilość zjedzonych daktyli może skutkować migreną ze względu na zawartość tyraminy wywołującej w nadmiarze bóle głowy.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g daktyli suszonych
Wartość energetyczna 290 Kcal.
Węglowodany 65.3g, tłuszcze 0.4g, białko 2g, błonnik 8.7g, potas 688mg, magnez 54mg, wapń 39mg, fosfor 62mg, niacyna 1.27mg, witamina A 10 IU (Medjool ma aż 149 IU). Znajdziemy też w owocach pewne ilości żelaza, cynku, siarki, miedzi, selenu, kobaltu.
Wykorzystanie daktyli w kuchni
Daktyle mogą być spożywane jako przekąska zarówno świeże albo suszone. Nadają się jako dodatek do ciast zwłaszcza kruchych, owsianki, puddingów. Dobrze komponują się z czekoladą, w pralinkach, nutelli.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją