HERBATA BIAŁA PAI MU TAN 100g FLAVO
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
HERBATA BIAŁA PAI MU TAN 100g FLAVO
⭐️ Herbata biała powstaje przez zerwanie młodych listków i pączków liściowych z krzewów Camellia sinensis wczesną wiosną.
⭐️ Są one suszone na słońcu i nie podlegają silnemu utlenianiu.
⭐️ Młode pączki i listki pokryte są białym meszkiem - stąd nazwa herbaty jako "biała".
⭐️ Uzyskiwany z niej napój ma barwę jasną, delikatną a w smaku nie ma goryczki herbat wysoce zoksydowanych jak
herbaty czarne.
Korzyści z picia herbaty białej
✅ W listkach herbaty białej Pai Mu Tan znajduje się więcej substancji odżywczych, biologicznie czynnych niż w zielonej. Przez to ma większe działanie antystarzeniowe, antyrodnikowe.
✅ Znaczne ilości teiny (formy kofeiny) MOGĄ działać pobudzająco, zmniejszać senność, wprawiać w dobry nastrój.
✅ Herbata biała może zapobiegać próchnicy zębów (zawartość fluoru).
✅ Zauważono też jej antyzapalne, przeciwmutagenne działanie.
✅ Herbata biała może wspomagać też odchudzanie.
✅ Ma też właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach herbaty białej
⏩ Herbata biała Pai Mu Tan może zawierać wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak:
- alkaloidy purynowe a zwłaszcza teina będąca formą kofeiny,
- aminokwasy, lipidy,
- nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B,
- makroelementy jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo i trochę mikroelementów jak selen, czy fluor,
- ale przede wszystkim główną rolę odgrywają związki fenolowe, spośród których najwięcej może być katechin – silnych przeciwutleniaczy.
✴️ Polifenole i ich cudowne właściwości
✴️ Spośród polifenoli mogą wystąpić m.in.:
- Kwasy fenylokarboksylowe, spośród których może przeważać kwas galusowy o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole;
- kwercetyna o działaniu antyalergicznym, antyzapalnym,
- kemferol o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym
- mirycetyna o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawanole:
- katechiny - najwięcej może być galusanu epigallokatechiny, bardzo silnego antyutleniacza. Mają one działanie antyutleniające, antyzapalne.
Przygotowanie białej herbaty Pai Mu Tan Bio-Flavo
☕ Listki białej herbaty zaparza się w temperaturze wody ok. 80-90 st. C przez 2-5 minut przy dawce 1g suszu na 100 ml wody. Można zaparzać 2-3 razy, przy czym każde kolejne parzenie daje napar łagodniejszy.
☕ Uzyskiwany z niej napój ma barwę jasną, delikatną.
☕ Pierwsze napary mają własności pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.
☕ Na Dalekim Wschodzie tradycyjnie parzy się inaczej. Najpierw stosuje się tzw. budzenie herbaty przez zalanie na bardzo krótko wrzątkiem, który szybko się odlewa. Przy okazji pozbywa się przez to zanieczyszczeń. I potem dopiero zalewa się listki wodą jak wyżej na pół minuty jedynie. W ten sposób można parzyć nawet do pięciu razy, za każdym razem o jakieś dziesięć sekund dłużej niż poprzednio. Ale dawki suszu są znacznie wyższe bo 3-5 g na podobną ilość wody.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją