Herbata czarna Ceylon Highgrown OP1 100g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata czarna Ceylon Highgrown OP1 100g Bio-Flavo
☘️ Herbata Ceylon Highgrown pochodzi z wysokogórskich plantacji położonych powyżej 2000 m n.p.m i usytuowanych na Sri Lance. Monsuny późno-letnie i zimne wiatry styczniowe decydują o unikalnym smaku tej herbaty.
☘️ Napary są w miedzianym kolorze, z cytrusową nutą i bardzo orzeźwiające.
☘️ Herbata czarna cejlońska pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis var. assamica.
☘️ Powstaje przez oksydację zielonych listków.
☘️ W porównaniu do zielonej herbaty ta czarna ma mniej katechin, gdyż w procesie fermentacji powstają z nich teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawy a w tym przypadku miedziany odcień.
✨ Korzyści z picia czarnej herbaty
✅ W czarnej herbacie znajdziemy dużo substancji odżywczych.
✅ Kapitalną rolę pełni teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój.
✅ Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (bo zawiera fluor)
✅ Przeciwdziała chorobom serca, miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli.
✅ Herbata jak dowodzą badania ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego) ale też antyzapalne.
✅ Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości.
✨ Substancje zawarte w czarnej herbacie
✳️ Zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak:
- alkaloidy purynowe (teina, teobromina),
- aminokwasy (np. L-teanina), lipidy,
- witaminy takie jak C, A, E, K, z grupy B
- występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor
- istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
✨ Flawonole, fenolokwasy i ich zbawienne działanie
➡️ Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
➡️➡️ Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
➡️ A. Flawanole, spośród których przeważają katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają one poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej
➡️ B.Flawonole:
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergiczny
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
✨ Herbata w kuchni i nie tylko
☕ Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut w dawce 1g suszu na 100 ml wody.
☕ Można też spróbować parzenia dalekowschodniego, tradycyjnego a więc zalać wrzątkiem na krótko do minuty ale znacznie większa ilość suszu bo 3-5g na podobną ilość wody. I w ten sposób można zaparzyć ponownie.
☕ Herbata czarna pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój.
✔️ Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją