HERBATA czarna DARJEELING 250g Flavo
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
HERBATA CZARNA DARJEELING HIMALAYAN 250g FLAVO
☘️ Herbata czarna Darjeeling to świetna herbata z prowincji Darjeeling z plantacji z podnóży Himalajów.
☘️ Pochodzi ona z drugiego wiosennego zbioru listków krzewu herbacianego Camellia sinensis var. assamica. Jest łagodna, delikatna i aromatyczna w smaku. Uznaje się ją za jedną z lepszych Indyjskich gatunków herbat.
☘️ Zaparzamy ją wrzątkiem 90 - 95°C przez około 3 - 5 minut. Po tym czasie listki oddzielamy od naparu, gdyż wydzielające się do naparu garbniki sprawią, że napar będzie zbyt gorzki.
☘️ Herbata czarna Darjeeling pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis var. assamica. Powstaje ona przez silną oksydację zielonych listków. W porównaniu do zielonej herbaty ta czarna ma mniej katechin, gdyż w procesie tego utleniania powstają z nich teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawy odcień.
Korzyści z picia czarnej herbaty
✅ W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych.
✅ Zasadniczą rolę pełni teina (forma kofeiny), która może mieć działanie pobudzające, może również podwyższać tempo przemiany materii, poprawiać koncentrację, refleks oraz nastrój.
✅ Stwierdzono, że może mieć również działanie antyzapalne.
Substancje zawarte w czarnej herbacie
➡️ Zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych, spośród których mogą wystąpić takie jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak A, E, K, z grupy B.
➡️ Występować tu również mogą pewne ilości minerałów takich jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor.
➡️ Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Flawonole, fenolokwasy i ich zbawienne działanie
✳️ Wśród kwasów fenolowych przeważać mogą fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
✳️ Flawonoidy, które możliwe są do znalezienia w herbacie to;
I. Flawanole, których jest dużo mniej niż w zielonej:
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny
II. Flawonole:
- kemferol, kwercetyna o działaniu przeciwzapalnym, antyutleniającym
☕ Herbata w kuchni i nie tylko
☕ Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut dając około 1g na filiżankę (100 ml wody).
☕ Można Darjeeling zaparzyć nawet 2-3 razy ale stosując wyższą dawkę suszu w ilości 3-5g na podobną ilość wody. Parzymy wówczas krótko przez pół minuty a następne parzenia wydłużamy o jakieś dziesięć sekund.
☕ Pierwsze napary herbaty czarnej Darjeeling pobudzają, orzeźwiają, wprowadzają w dobry nastrój. Kolejne napary działają uspokajająco, relaksacyjnie.
✴️ Napary z herbaty nadają się do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regenerują skórę, zmniejszają opuchliznę wokół oczu.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją