Herbata czarna Rwanda Rukeri Organic 150g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata czarna Rwanda Rukeri Organic 150g Bio-Flavo
Herbata czarna Rwanda Rukeri Organic uprawiana jest w dolinie Rukeri, na glebach wulkanicznych. To znakomity wybór na poranną, śniadaniową herbatę. Daje intensywny, mocny, aromatyczny napar w stylu Assam lub Ceylon. Pozostawia słodowy posmak z odcieniem orzechowo-owocowym.
Herbata czarna uzyskiwana jest przez fermentację listków zbieranych z krzewu Camellia sinensis. W wyniku tej fermentacji katechiny licznie występujące w listkach (nawet do 40% suszu) przekształcają się w teaflawiny i tearubiginy. I to dzięki nim napary mają brązowawy kolor.
Czarna herbata Rwanda Rukeri Organic a zdrowie
W czarnej herbacie znajdziemy sporo substancji odżywczych. Obecność teiny działa pobudzająco, podwyższając tempo przemiany materii, poprawiając refleks i koncentrację. Teina podobnie do kofeiny "odpycha" senność, wprawia w lepsze samopoczucie. Herbata czarna zawierając fluor zapobiega próchnicy zębów. Dowiedziono, że picie czarnej herbaty przeciwdziała chorobom serca, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Stwierdzono też, że ma działanie antyutleniające a więc antynowotworowe, antyzapalne. Spożycie kilku filiżanek dziennie może zwiększyć gęstość mineralną kości.
Skład chemiczny czarnej herbaty Rwanda Rukeri Organic
Zawiera ogrom związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak alkaloidy purynowe (teina), białka (tryptofan), lipidy, witaminy A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, magnez, wapń, glin, żelazo, mangan, selen, fluor. Najbardziej znaczącą grupę stanowią jednak polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe) a więc katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole i ich działanie
Wyodrębnić tu można proste kwasy fenolowe, z których przeważa kwas galusowy (z grupy fenylokarboksylowych) o działaniu antyoksydacyjnym. Znacznie więcej jest jednak flawonoidów, spośród których znajdziemy;
a. flawanole tj. katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, epigallokatechiny i najwięcej galusanu epigallokatechiny) – bardzo silnych antyutleniaczy, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL i tróglicerydów we krw, działają przeciwmutagennie, obniżają znacząco ciśnienie tętnicze krwi, pomagają przy odchudzaniu, są pomocne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, pomagają walczyć z cukrzycą
b. flawonole tj. kwercetyna, kemferol, mirycetyna o znaczącym działaniu rozkurczowym, antyoksydacyjnym (antynowotworowym), przeciwzapalnym, antyalergicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym
Herbata czarna w kuchni i kosmetyce
Herbatę czarną Rwanda Rukeri Organic zalewa się wrzątkiem i parzy 3-4 minuty. Można parzyć dwu- trzykrotnie. Herbata czarna pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój. Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją