
HERBATA MILK OOLONG PREMIUM 50g Flavo
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata MILK OOLONG PREMIUM 50g Flavo
☘️ Herbata Milk Oolong Premium powstaje w Anxi w prowincji Fujian. Uzykiwana jest przez więdnięcie a następnie wytrząsanie listków w maszynach rolujących (dawniej w koszach ręcznie) co prowadzi do naruszenia struktury listków. Listki te cały czas od zbioru ulegają procesowi oksydacji, który przerywa się przez podgrzanie ich w wysokiej temperaturze. Następnie są one kształtowane (zwijane ściśle w niby kuleczki) i ponownie suszone.
☘️ Oksydacja w przypadku tej herbaty nie jest zbyt duża, gdyż zachowana jest jeszcze zielona barwa listków a napary są jasne.
☘️ Herbaty Milk Oolong (czyli Nai Xiang) mają specyficzny owocowo-kwiatowy aromat.
☘️ Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych.
SKŁADNIKI CHEMICZNE obecne w herbacie MILK OOLONG Premium
✅ Herbata Milk Oolong Premium może zawierać wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminę E, czy grupy B.
✅ Zawartość teiny (alkaloidu purynowego, formy kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin wspomaga szybsze spalanie tłuszczów.
✅ Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kawy wchłanianej już w żołądku.
Cenne POLIFENOLE w herbacie MILK OOLONG Premium
✴️ Możliwe, że wystąpić mogą tu kwasy fenylokarboksylowe jak galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
✴️ Występować może też pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie
- kwercetyna o właściwościach przecutleniających
- mirycetyna wykazująca działanie antyoksydacyjne.
✴️ Ale największą grupę stanowić mogą flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej może się znaleźć galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające.
SPOSOBY przygotowania herbaty MILK OOLONG Premium
☕ Herbatę Milk Oolong Premium parzymy na sposób "zachodni" w wodzie o temperaturze 80-90 °C przez 3-4 minuty stosując około 1g suszu na 100 ml wody. Można ją zaparzać 2-3 razy.
☕☕ Na Dalekim Wschodzie najpierw listki są "budzone" (zalane krótko wrzątkiem do 30 sekund, który szybko się wylewa) i potem zalewa się wodą jak wyżej na jakieś dziesięć sekund dłużej niż trwało "budzenie". Można zaparzać kilka razy (nawet 5-6) ale tam stosuje się 3-5g listków na 100 ml wody.
☕ Pierwsze i krótsze parzenia dają herbatę pobudzającą, orzeźwiającą a kolejne działają uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją