Herbata Oolong Dark 100g Flavo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 18,99 zł 18.99
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

⭐️ Herbata Oolong Dark 100g Flavo

  ⭐️ Oolong Dark jest lekko prażoną odmianą oolonga.

  ⭐️ Charakteryzuje się cechami standardowych oolongów z domieszką nut orzechów włoskich i kawy zbożowej co

         zawdzięcza właśnie zastosowaniu wspomnianego prażenia.

 

☘️ Oolongi - powstawanie

☘️ Herbata Oolong czyli inaczej turkusowa, niebieska czy szmaragdowa powstaje w Chinach gdzie nazywa się ją „czarnym smokiem”.

☘️ Powstaje ona przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie (w warunkach kontrolowanych). Ulegają one w ten sposób oksydacji (utlenianiu). Następnie dawniej uszkadzano listki przez wytrząsanie w wiklinowych koszach (wokach) a dziś robi się to w maszynach rolujących. Tu zachodzi dalsza oksydacja i ubytek wody. W kolejnym etapie przerywa się oksydację przez podgrzanie listków do temperatury około 65 st. co prowadzi do dezaktywacji enzymów oksydacyjnych (oksydazy polifenolowej). Oksydację (syn. fermentację) Oolong Dark przerywa się przy utlenieniu poniżej 20%. Potem oolongi są kształtowane (zwijane lekko lub w ciasne kulki) najczęściej mechanicznie, choć te wysokiej klasy czasem ręcznie. W następnym etapie listki poddaje się wyższej temperaturze dla pozbycia się resztek wody, tak aż będzie jej tylko 3-5%. Czasem już na końcu listki są poddawane prażeniu tak jak ten Oolong Dark.

☕ Dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie wydłużając nieco długość kolejnego zaparzania. Zalewamy wodą o temperaturze 80-90 st. C. Napary są od słomkowych do brązowawych. Oolongi mniej oksydowane dają napary jasne, a te poddane dłuższemu procesowi oksydacji napary ciemniejsze (nawet brązowawe). Te jaśniejsze oolongi zalewa się wodą chłodniejszą niż te ciemniejsze (bardziej oksydowane).

 

☕ Zastosowanie Oolong Dark

☕1. Herbatę oolong Dark parzy się w temperaturze 80-90 °C. Na sposób „zachodni” (też wymyślony przez Chińczyków) zaparza się przez 3-5 minut i najlepiej zaparzać dwu, trzykrotnie stosując mniej więcej 1g suszu na filiżankę.

☕☕ 2. Na Dalekim Wschodzie oolongi najpierw się „budzi” zalewając listki na parę sekund wrzątkiem, który po kilku sekundach się wylewa. Potem parzą pół minuty i stosują kilkukrotne parzenie (4-8 razy) za każdym razem przedłużając parzenie o 10 sekund. Ale w tej metodzie stosuje się aż 3-5g suszu na podobną ilość wody jak wyżej. 

☕ Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Orlen Paczka (dla zamówień opłaconych z góry)

7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl