
Herbata Kenia Oolong 100g Bio-Flavo
Opis
Herbata Kenia Oolong wielkolistna 100g Bio-Flavo
Herbata Kenia Oolong składa się z długich, poskręcanych listków, o ciemnobrązowej barwie gdyż są poddane nieco dłuższej fermentacji choć krótszej niż herbaty czarne. Daje ona przez to napary o słodkawym posmaku oraz brązowym kolorycie. Pochodzi z upraw naturalnych wolnych od pestycydów.
Herbata Oolong zwana jest też turkusową, niebieską, szmaragdową, smoczą. Powstaje ona przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie. Ulegają w ten sposób fermentacji, którą przyśpiesza się przez wytrząsanie w wiklinowych koszach. To wytrząsanie prowadzi do uszkodzenia brzegów listków, które potem się poddaje wysokiej temperaturze, roluje, skręca i przygotowuje w odpowiedniej formie do sprzedaży. Dlatego jest to herbata niejako półfermentowana (od 10 do 80% pełnej fermentacji). Odmianą tej herbaty jest tzw. milk oolong, który swój wyjątkowy aromat i smak najprawdopodobniej zawdzięcza nagłemu spadkowi temperatury podczas zbioru listków. Dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie wydłużając nieco długość kolejnego zaparzania. Zalewamy wodą o temperaturze 80-95 st. C przez 1-3 (5) minut. Napary są od słomkowych do brązowawych. Oolongi mniej oksydowane dają napary jasne , a te poddane dłuższemu procesowi oksydacji napary ciemniejsze (nawet brązowawe). Te jaśniejsze oolongi zalewa się wodą chłodniejszą niż te ciemniejsze (bardziej oksydowane).
Herbata Oolong a zdrowie
W listkach herbaty oolong znajdziemy wiele substancji odżywczych choć mniej niż w zielonej ze względu na fermentację, która uwstecznia spore ich ilości. Znajdziemy tu jednak sporo teiny (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata oolong zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Ma też właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach herbaty oolong
Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są liczne polifenole a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi antyutleniaczami.
Polifenole i ich właściwości
Polifenole występujące w herbacie oolong:
- Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy, który działa antyoksydacyjnie
- Flawonole;
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
- Flawanole tj. katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E i działają jak wyżej, ale też przeciwmutagennie, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Zastosowanie herbaty oolong w kuchni
Herbatę oolong parzy się w temperaturze 80-95 °C przez 1-5 minut. Herbatę mniej fermentowaną parzy się krócej i zalewa chłodniejszą temperaturą a te ciemniejsze wyższą. Oolongi dobrej jakości można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

