
Herbata OOLONG SE CHUNG 250g Flavo
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
HERBATA OOLONG SE CHUNG 250g Flavo
☘️ Herbaty Oolong zaliczane są w Chinach do niebieskich lub turkusowych.
☘️ Oolong Se Chung pochodzi z prowincji Fujian.
☘️ Oolongi powstają w kilku etapach; zaraz po zbiorze listków są one podsuszane na słońcu w celu zwiędnięcia i utraty wilgoci, następnie schładza się je w zacienionych miejscach i w końcu umieszcza w koszach, w których są wytrząsane aż do obtarcia brzegów, co prowadzi do szybszej oksydacji. Proces wytrząsania i chłodzenia listków powtarza się wielokrotnie. Listki mogą być jeszcze zwijane (rolowane) przed ostatecznym potraktowaniem wysoką temperaturą (nawet 250 °C) w celu zatrzymania oksydacji (utleniania).
☘️ Po zaparzeniu herbaty Oolong Se Chung wyczuwalna jest delikatna orzechowa nuta.
SKŁADNIKI CHEMICZNE obecne w herbacie Oolong Se Chung
❇️ Herbaty typu oolong mogą zawierać wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy (teina, teobromina, teofilina), polifenole a także minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminy E, A, K czy z grupy B.
❇️ Zawartość teiny w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów.
❇️ Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kofeiny w kawie wchłanianej już w żołądku.
POLIFENOLE w herbacie OOLONG SE CHUNG i ich właściwości
✴️ Możemy tu znaleźć nieco kwasów fenylokarboksylowych jak np. galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
✴️ Występować tu też może pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie,
- kwercetyna o właściwościach antyutleniających
- mirycetyna wykazująca działanie antyoksydacyjne.
✴️ Ale największą grupę mogą stanowić flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające oraz wiele cennych właściwości.
SPOSOBY przygotowania herbaty OOLONG SE CHUNG
☕ Herbatę Oolong Se Chung parzymy na sposób "europejski" w wodzie o temperaturze 80-90 °C przez 3-4 minuty stosując około 1g suszu na 100 ml wody. Można ją zaparzać 2-3 razy.
☕ W Chinach najpierw listki są "budzone" (zalane krótko wrzątkiem do 30 sekund, który szybko się wylewa) i potem zalewa się wodą jak wyżej na jakieś dziesięć sekund dłużej niż trwało "budzenie". Można zaparzać kilka razy (nawet 5-6) ale tam stosuje się 3-5g listków na 100 ml wody.
☕ Pierwsze i krótsze parzenia dają herbatę pobudzającą, orzeźwiającą a kolejne działają uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją