
HERBATA ZIELONA JAPAN BANCHA 100g FLAVO
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata zielona JAPAN BANCHA 100g FLAVO
☘️ Herbata Japan Bancha pochodzi z plantacji japońskich.
☘️ Jest to wysokiej jakości herbata, którą można zaparzać nawet trzy razy.
☘️ Napary Japan Banchy są orzeźwiające, wytrawne w smaku, w kolorze jasno-zielonym.
☘️ Herbatę tą należy parzyć w temperaturze 60-70 st. C i najlepiej na sposób wschodni tj. przez ok. trzydzieści sekund a następne parzenie wydłużać o jakieś dziesięć sekund. Ale też powinno się stosować aż 3-5g suszu na 100ml wody.
Herbata zielona Japan Bancha pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis var. sinensis.
Korzystny wpływ herbaty zielonej JAPAN BANCHA
✔️ W listkach herbaty znajdziemy wiele substancji odżywczych ale przede wszystkim teinę (formę kofeiny), która ma działanie pobudzające, zmniejsza senność, poprawia nastrój.
✔️ Herbata może zapobiegać próchnicy zębów (zawartość fluoru).
✔️ Ma też właściwości moczopędne.
SUBSTANCJE ukryte w listkach herbaty zielonej JAPAN BANCHA
✅ Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości.
✅ MOŻE zawierać wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy (L-teanina), lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B.
✅ Występować tu również mogą makroelementy jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo i trochę mikroelementów jak selen, czy fluor.
✅ Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole) a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole i ich cudowne właściwości
Spośród polifenoli możliwe są do wystąpienia w JAPAN BANCHA:
⏩ Kwasy fenylokarboksylowe - kwas galusowy, który wykazuje spore działanie antyoksydacyjne
⏩ Flawonole;
- kemferol, kwercetyna, mirycetyna o działaniu antyzapalnym, antyutleniającym
⏩ Flawanole (których jest w suchej masie nawet 30-40%):
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest galusanu epigallokatechiny, który jest bardzo silnym antyutleniaczem.
☕ Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko
☕ Herbatę zieloną Japan Bancha parzy się w temperaturze 60-70 °C przez 2-4 minuty zalewając 1g suszu 100ml wody, jeżeli wykorzystujemy sposób europejski.
☕ Na sposób dalekowschodni parzy się krótko bo jakieś pół minuty, a każde następne parzenie wydłuża o około dziesięć sekund. Ale stosuje się tam znacznie wyższe dawki suszu bo 3-5g na 100ml wody.
☕ A herbatę tą można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.
☕ Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar (bardzo krótki) odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń.
☘️ Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją