Herbata zielona Kenia Wielkolistna 100g Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata zielona Kenia Wielkolistna 100g Flavo
Na 100g składają się czasem 2 opakowania po 100g.
✅ Herbata zielona Kenia Wielkolistna OP (Orange Pekoe) składa się z ciemnozielonych, długich, spiczastych liści, które są zwinięte i skręcone.
✅ Po zaparzeniu listki są lekko rozwinięte a napary jasne, o świeżym, trawiastym aromacie.
✅ Herbata ta pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis uprawianego w Kenii.
Korzyści z picia herbaty zielonej
☘️ W listkach herbaty znajdziemy wiele substancji odżywczych ale przede wszystkim alkoloidy czyli teina i teobromina, które działają pobudzająco przyspieszając akcję serca, podwyższając tempo przemiany materii, wzmacniając koncentrację, refleks, zmniejszając senność, czy wprawiając w dobry nastrój.
☘️ Herbata zielona zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy.
☘️ Wykazuje ona właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach herbaty zielonej
⏩ Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości.
⏩ Zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina - formy kofeiny), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B.
⏩ Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, czy fluor.
⏩ Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole) a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole w zielonej herbacie i ich właściwości
✴️ Spośród polifenoli występują m.in.:
-
✴️ Kwasy fenylokarboksylowe
- kwas galusowy- ma działanie antyoksydacyjne
-
✴️ Flawonole;
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
-
✴️ Flawanole (których jest w suchej masie nawet 30-40%):
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest galusanu epigallokatechiny, który jest dużo silniejszym antyutleniaczem niż witaminy C i E – mają one działanie jak wymienione powyżej, ale też zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
☕ Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko
☕ Herbatę zieloną parzy się w temperaturze 65-80 °C przez 2-4 minuty dając około 1g suszu na 100ml wody. Można ją zaparzyć kilkakrotnie.
☕ Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń.
☕ W Azji często jeszcze stosują bardzo krótkie parzenie od pół minuty do minuty ale stosując znacznie więcej suszu na podobną ilość wody jak wyżej bo aż 4-6g. I w ten sposób mogą parzyć kilka razy, za każdym razem wydłużając parzenie o kilkanaście sekund.
☀️ Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją