Herbata zielona King Mao Feng 50g Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata zielona King Mao Feng 50gFlavo
❇️ Herbata zielona King Mao Feng produkowana jest w obrębie dystryktu (miasta) Pu'er w chińskiej prowincji Yunnan.
❇️ Żeby wyprodukować King Mao Feng zbiera się tylko trzy najmłodsze, górne listki z pędów krzewu Camellia sinensis var. sinensis i robi się to wiosną.
❇️ Cechą charakterystyczną dla tej herbaty jest to, że powstaje jednego dnia tj. gdy zbiera się wczesnym rankiem to wieczorem jest gotowa już do pakowania.
☕ Napary są intensywne, mocne, pełne aromatu i słodyczy, w kolorze żółtawo-zielonkawym. Można ją parzyć kilkukrotnie.
☘️ Korzyści z picia herbaty zielonej
W listkach herbaty znajdziemy bardzo dużo substancji odżywczych takich jak:
- alkaloidy purynowe takie jak teina i teobromina (formy kofeiny), które pobudzają serce, przyśpieszają tempo przemiany materii, poprawiają koncentrację i refleks, odpychają sen, wprowadzają w przyjemny nastrój
- fluor, który przeciwdziała próchnicy zębów
- witaminy o działaniu antyoksydacyjnym i odmładzającym takie jak A, E, K, z grupy B, a C w świeżych listkach
- aminokwasy (np. L-teanina), lipidy
- pierwiastki chemiczne (makro i mikroelementy) takie jak potas, wapń, magnez, aluminium, mangan, żelazo, selen i wspomniany wyżej fluor
- liczne polifenole (z przewagą katechin), które mając ogromny potencjał antyutleniający zapobiegają chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry, działają przeciwstarzeniowo a nawet odmładzająco
Polifenole w herbacie ich właściwości
- Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy o pewnym działaniu antyoksydacyjnym (antynowotworowym)
- Flawonole takie jak:
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
- Flawanole to przede wszystkim katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, a głównie galusan epigallokatechiny EGCG), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E – mają one działanie podobne do flawonoli ale dodatkowo zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
☕ Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko
☕ Herbatę zieloną King Mao Feng parzy się w temperaturze 70-80 °C przez 2-4 minuty stosując 1-2g suszu na filiżankę. Herbatę dobrej jakości jak ta można parzyć kilkakrotnie.
☕☕ W Chinach daje się większe ilości suszu (3-5g) i parzy krótko przez pół minuty a potem jeszcze kilkukrotnie, za każdym razem o jakieś dziesięć sekund dłużej.
☕ Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń.
Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją