Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g
towar niedostępny
Opis
☘️ Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g
❇️ Herbata matcha powstaje przez zmielenie listków zielonej herbaty (Camelia sinensis).
❇️ Krzewy herbaciane przeznaczone do produkcji tej herbaty przez 2-3 tygodnie przed głównymi zbiorami osłania się matami ograniczając w ten sposób wpływ słońca.
❇️ Tak uzyskane liście wytwarzają więcej aminokwasów, a napary są słodsze i bardziej aromatyczne.
❇️ Herbata matcha ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
❇️ Zawiera wiele związków biologicznie czynnych jak alkaloidy, aminokwasy, lipidy, związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Składniki chemiczne i właściwości herbaty Matcha
✔️ W herbacie matcha znajdują się witaminy C, A, E, K oraz z grupy B. Nadaje to naparom herbaty Matcha duży potencjał antyutleniający, który prowadzi do wzmocnienia układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego, nerwowego.
✔️ Matcha ma w składzie pewne ilości minerałów takich jak potas, magnez, wapń, glin, mangan, selen, żelazo, fluor.
✔️ W matchy występuje więcej alkaloidów teiny i kofeiny niż w innych herbatach. I w związku z tym napary z matchy przyspieszają akcję serca, podwyższają szybkość przemiany materii, poprawiają koncentrację, refleks, zmniejszają senność.
✔️ Herbata matcha wspomaga pracę nerek i wątroby.
Polifenole w herbacie matcha i ich właściwości
- Kwasy fenylokarboksylowe; kwas galusowy o dość znacznym działaniu antyoksydacyjnym ⬅️
- Flawonole; ⬅️
- kemferol o działaniu antyzapalnym, rozkurczowym, antyalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyalergicznym, antyzapalnym, przeciwzakrzepowym, przeciwmiażdżycowym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
3.Flawanole; ⬅️
- katechiny, a szczególnie galusan epigallokatechiny, silny antyutleniacz, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, antyzapalnie, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wspomagają w walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
☕ Przygotowanie herbaty matcha
☕ Herbatę typu matcha najlepiej parzyć używaniem zestawu złożonego z bambusowej łyżeczki (chashaku), miotełki (chasen) oraz ceramicznej miseczki (matchawan).
☕ Około pół łyżeczki proszku zalewa się wodą o temperaturze 70–80ᵒC.
☕ Następnie roztwór ten ubijamy miotełką przez 30 sekund.
☕ Otrzymujemy napój z jasnozieloną pianą, który należy niezwłocznie wypić.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją