

Herbata zielona Vietnam Green Organic 150g Bio-Flavo
Opis
Herbata zielona Vietnam Green Organic 150g Bio-Flavo
Herbata Vietnam Green Organic pochodzi z ekologicznych plantacji wietnamskich. Jest to herbata z tzw. "wyższej półki" w typie chińskiej Mao Feng a więc o bogatym smaku, z nutami owocowymi, o lekkim czekoladowym zabarwieniu.
Herbata zielona pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis.
Zielona herbata a zdrowie
W listkach zielonej herbaty znajduje się bardzo wiele substancji odżywczych. Znaczącą rolę wśród nich pełni teina, która podobnie do kofeiny działa pobudzająco, ale też podwyższa tempo spalania, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność. Herbata zawierając fluor zapobiega próchnicy zębów, ale również przeciwdziała chorobom układu krążenia (w tym serca), miażdżycy a nawet rozwojowi jaskry. Działa na organizm moczopędnie.
Zawartość listków herbaty zielonej Vietnam Green Organic
Napój z liści herbaty Vietnam Green Organic ma wiele cennych właściwości. Zawiera duże ilości związków biologicznie aktywnych i substancji odżywczych. Wśród nich należy wymienić alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, tłuszcze, pewne ilości witamin A, C, E, K, B. Występują tu również liczne makro i mikroelementy takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Ale przede wszystkim liczą się związki fenolowe, wśród których najwięcej jest katechin, bardzo silnych antyutleniaczy.
Polifenole i ich właściwości
Skład polifenoli występujących w zielonej herbacie:
- Kwasy fenylokarboksylowe - to głównie kwas galusowy o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole; kemferol, kwercetyna, mirycetyna o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym, antynowotworowym,
- Flawanole (w suchej masie stanowią nawet 30-40%): katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E, działając antynowotworowo, antyzapalnie, obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają walczyć z otyłością (przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej), zapobiegają chorobom układu krążenia, wspomagają w walce z cukrzycą typu 2.
Wykorzystanie herbaty zielonej w kuchni i nie tylko
Herbatę zieloną Vietnam Green Organic parzy się w temperaturze 65-80 °C przez 1-3 minuty. Herbatę tą jako dobrej jakości można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Zieloną herbatę wykorzystuje się w kosmetologii przy produkcji balsamów, kremów, toników. Olejek herbaciany wykorzystywany jest do produkcji środków antygrzybicznych np. do walki z grzybicą paznokci.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

