Jagoda kamczacka suszona 500g Flavo
towar niedostępny
Opis
Jagoda kamczacka suszona 500g Flavo
➡️ Jagoda kamczacka suszona powstaje po zebraniu i wysuszeniu owoców krzewu Lonicera coerula var. kamtschatica.
➡️ Krzewy te wywodzą się z Dalekiego Wschodu. Są bardzo popularne i cenione zwłaszcza w Kanadzie, Rosji, Japonii. W Japonii istnieją pod nazwą haskapu, a rdzenni mieszkańcy wyspy Hokkaido uważają je za „eliksir życia”.
➡️ Polacy również wyhodowali kilka odmian, z których najbardziej znane są Wojtek i Jolanta.
➡️ Jagody kamczackie mają kwaskowato-słodkie owoce kształtu od owalnego, beczułkowatego do wydłużonego (nawet do 5 cm) i zawierają mnóstwo flawonoidów a zwłaszcza antocyjanów.
Substancje zawarte w jagodach kamczackich
✅ Świeże owoce zawierają duże ilości witaminy C (nawet powyżej 60mg%), A, z grupy B, sporo magnezu, żelaza, miedzi, jodu, fosforu, potasu.
✅ Zasadniczą rolę pełnią w owocach jagody kamczackiej bardzo cenne polifenole, wśród których są m.in.:
- kwasy fenylopropenowe tj. kawowy i chlorogenowy, ferulowy o dość silnym działaniu antyoksydacyjnym
- antocyjany – głównie cyjanidyna, i trochę peonidyny, delfidyny i pelargonidyny
- flawony zwłaszcza luteolina i diosmina
- flawonole – kwercetyna, rutyna
- flawanole – katechiny, taniny (proantocyjanidyny)
Prozdrowotne właściwości owoców jagody kamczackiej
✴️ Zasadniczą zaletą owoców jagody kamczackiej jest duża zawartość flawonoidów.
✴️ Antocyjany licznie obecne zwłaszcza w skórce mają działanie antymiażdżycowe, silne właściwości detoksykacyjne (np. w przypadkach zatruć metalami ciężkimi czy lekarstwami), wzmacniające układ krwionośny (uszczelniają naczynia krwionośne a zwłaszcza te w gałce ocznej), wspomagające wątrobę, antyzapalne, antyagregacyjne dla płytek krwi, antynowotworowe, antywirusowe, antybakteryjne, opóźniające procesy starzenia.
✴️ Flawony poprawiają pamięć i koncentrację, walkę z chorobami Alzheimera i Parkinsona, mają działanie przeciwobrzękowe, przeciwkrwotoczne, służą pomocą w problemach z żylakami i hemoroidami.
✴️ Flawonole pomagają w walce z alergiami, nieżytami nosa, astmą, miażdżycą, w odchudzaniu, uszczelniają naczynia krwionośne, spowalniają utlenianie witaminy C.
✴️ Flawanole natomiast poza wymienionymi już wyżej zaletami mają też działanie przeciwmutagenne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybiczne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w walce z zaćmą, obniżają poziom cholesterolu LDL.
✴️ Fenolokwasy natomiast wspomagają wątrobę, poprawiają perystaltykę jelit.
❤️ Częste spożywanie jagód kamczackich suszonych przynosi pozytywne efekty w ochronie przed promieniowaniem UV-A i UV-B. Obecność witaminy C, silnego przeciwutleniacza wzmacnia ogólną odporność organizmu, witaminy A poprawia wygląd skóry, kondycję włosów, a witaminy z grupy B ochraniają układ nerwowy.
☕ Wykorzystanie jagód kamczackich w kuchni
☕ Owoce jagody kamczackiej można oczywiście zjadać na surowo, ale również sporządzać z nich dżemy, kompoty, soki, nalewki, mrożonki, lody, desery, robić przepyszne wypieki.
☕ Można też suszyć by uzyskać wspaniałe susze jak np. marki Flavo.
☕ Owoce jagody kamczackiej znajdują zastosowanie również do produkcji naturalnych barwników do żywności, głównie bazujących na antocyjanach.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją