

JAGODY GOJI suszone 500g Targroch
Opis
Jagody goji suszone 500g Targroch
Jagody goji suszone pochodzą z roślin kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum), dziko rosnącego w Tybecie. Są one prawdziwą „bombą witaminową” gdyż zawierają aż 19 aminokwasów, dużo witamin, minerałów (aż 21) i cudownych polifenoli. Dlatego też zalicza się je do grupy Superfood.
Składniki chemiczne i właściwości jagód goji
Jagody goji zawierają potężną ilość cukrów prostych (np. arabinoza, glukoza, galaktoza), które występują jako polisacharydy. Ten tzw. kompleks polisacharydowy działa silnie antynowotworowo, powodując apoptozę komórek rakowych m.in. prostaty, żołądka, płuc, białaczki czy piersi. Wspomaga też walkę z cukrzycą obniżając poziom glukozy we krwi. Prowadzi do obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, wspomaga właściwą pracę serca i układu krążenia. Regularne spożycie owoców goji uaktywnia enzymy antyoksydacyjne (dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, czy glutationu) zwłaszcza w nerkach, wątrobie, płucach. I stąd też w Chinach wykorzystuje się jagody goji do odtruwania wątroby. Z kolei duże ilości karotenoidów (najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, luteiny) zapobiegają chorobom oczu jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej i chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Witaminy z grupy B (B1, B2) wspomagają układ nerwowy i lepszą pracę mózgu, a witamina C, która jest silnym antyoksydantem działa antynowotworowo. Mają też bardzo dużo potasu, fosforu, sodu, wapnia, żelaza, selenu. Zawierają też sporo kwasów organicznych jak np. jabłkowy czy cytrynowy.
Duża ilość tak cennych dla organizmu substancji prowadzi do zwiększenia poziomu testosteronu u mężczyzn i poprawy jakości nasienia. Regularne spożycie jagód goji poprawia sen, koncentrację, wydolność fizyczną organizmu, wprawia w dobry nastrój i przynosi uspokojenie.
Przeciwwskazaniem do spożywania jagód goji jest ciąża czy problemy z krzepliwością krwi albo też branie leków na inne różne choroby przewlekłe.
Bezpiecznie można spożywać 5-15g suszonych jagód na dzień.
Polifenole w suszonych jagodach goji
- kwasy fenylopropenowe (kwas kawowy, chlorogenowy, p-kumarowy, ferulowy) o działaniu antyutleniającym
- kwasy fenylokarboksylowe (galusowy) – słabsze antyoksydanty niż powyższe
- flawonole (rutyna, kwercetyna, kemferol) o działaniu przeciwgrzybicznym, antyzapalnym, antynowotorowym, rozkurczowym, antyalergicznym, przeciwmiażdżycowym, spowalniającym utlenianie witaminy C
- flawanole (katechiny, epikatechiny) działające antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwmutagennie, antyoksydacyjnie
Wartości odżywcze 100g suszonych jagód goji
Wartość energetyczna 349 Kcal
Białko 14.3g, węglowodany 77g (w tym błonnik 13g), tłuszcze 0.4g
Witaminy: A 26800 IU, C 48.4mg,
Minerały: wapń 190mg, sód 298mg, żelazo 6.8mg
Wykorzystanie jagód goji
Suszone jagody można spożywać jako przekąskę albo dodatek do potraw np. do ryżu, mięsa, zup, koktajli. Można też dodawać jagód goji do ciast czy owsianki. Sporządza się z nich również napary. Ze świeżych owoców wykonuje się nalewki, soki, wino. Na skalę przemysłową produkuje się z nich też tabletki.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

