Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg
towar niedostępny
Opis
Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg z palarni Czarna Kawka
Kawa Etiopia Jimma of Keffa wywodzi swoją nazwę od miasta Jimma w południowej Etiopii, w obrębie którego jest uprawiana. Jest to kawa typu Arabika suszona na słońcu. Kawa Etiopia Jimma of Keffa jest bardzo aromatyczna, o intensywnym, bogatym ale delikatnym smaku, w którym można wyczuć wyraźne nuty kwiatowe i owocowe, a nawet orzechowo-kakaowe. Polecana jest tym wszystkim, którzy cenią w kawie delikatność, ale też piżmowy posmak i głębię.
Cechy jakościowe kawy Etiopia Jimma of Keffa:
- rozmiar ziaren to AB (15\16)
- obróbka natural
- kwasowość i goryczka niska
- smak: orzeźwiający, cytrusowo-kwiatowy z piżmowo-drzewnymi nutami, intensywność średnia do wysokiej, słodycz średnio wyczuwalna
- średnio palona
Kawa - super używka
Kawa jest najbardziej popularną używką na świecie. Powszechnie uprawia się kawę w upalnych strefach Afryki, Azji, Ameryki środkowej i południowej. Największym producentem kawy jest Brazylia. Najpopularniejsza jest odmiana arabika (Coffea arabica) i nieco mniej robusta (Coffea canephora). Kawa arabika jest łagodniejsza, robusta bardziej goryczkowata. Arabika ma znacznie mniej kofeiny niż robusta. Aby uzyskać kawę do konsumpcji ziarna kawowe poddaje się prażeniu. Zielona kawa nie jest zbyt popularna.
Zawartość substancji odżywczych w kawie i ich wpływ na organizm
Kawa palona nie ma zbyt dużych ilości węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów. Ale za to ma w składzie alkaloid purynowy o nazwie kofeina. Poza tym w kawie znajdziemy też inne jeszcze alkaloidy jak trigonelina, glikozydy, terpeny (kafeol i kafestol), kwasy fenolowe (kawowy i jego depsyd -chlorogenowy), witaminy z grupy B, minerały (jak potas, magnez, wapń). Picie kawy poprawia pamięć (krótkotrwałą) i koncentrację, usprawnia krążenie krwi, przyśpiesza metabolizm (spalanie tłuszczów) a więc sprzyja walce z otyłością, zapobiega chorobom mózgu jak Parkinsona czy Alzheimera, pomaga w walce z cukrzycą typu II i niektórymi nowotworami (jelita, pęcherza, prostaty, wątroby). Kofeina obecna w kawie ma też działanie antyalergiczne gdyż obniża stężenie histaminy. Pomaga też astmatykom poprzez rozszerzanie oskrzeli. Kawa ma silne działanie pobudzające, wzmaga wydzielanie serotoniny- hormonu szczęścia, wprawiając w stan zadowolenia. Kawa działa też przeciwbólowo (silniej nawet niż naproksen). Kawa zwiększa też wytrzymałość mięśniową.
Nie powinno się jednak pić kawy w nadmiarze tj. powyżej 3 filiżanek (powyżej 300 mg kofeiny) dziennie, gdyż powoduje uzależnienie, wzbudzając stany niepokoju, utrudnia zasypianie, podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza arabika, która ma więcej terpenów), hamuje powstawanie nowych komórek mózgowych, wypłukuje wapń i magnez wskutek odwadniającego działania, może prowadzić do poronień w przypadku nadużywania.
Nie poleca się kawy osobom, które mają problemy z wrzodami żołądka, osoby z niedokrwistością, gdyż wówczas żelazo nie jest wchłaniane w organizmie. Trzeba też uważać z niektórymi lekami, które źle reagują na kontakt z kawą np. środki przeciwbólowe.
Wykorzystanie kawy w kuchni i nie tylko
Nie tylko smaczne napoje zawdzięczamy kawie. Ze względu na kofeinę znalazła zastosowanie w preparatach na odchudzanie, gdyż znacznie zwiększa tempo przemiany materii. Wykorzystywana jest też w kosmetyce. Kwasy fenolowe opóźniają rozkład witaminy C, więc pomagają w lepszym utrzymaniu skóry. Kofeina w kosmetykach nadaje skórze młodszego wyglądu, bo ją ujędrnia, napina, niweluje cienie pod oczami. Szampony z dodatkiem kofeiny stymulują wzrost włosów.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją