MIGDAŁY naturalne ciemne 1kg Targroch
towar niedostępny
Opis
Migdały naturalne ciemne 1kg Targroch
✴️ Migdały przeznaczone do konsumpcji to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis).
✴️ Migdały mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości.
✴️ Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych polifenoli roślinnych.
☀️ Substancje odżywcze występujące w migdałach i ich działanie
✔️ Duża ilość witaminy E w połączeniu z obecnością kwasów NNKT (np. oleinowego – jednonienasyconego z grupy omega-9) oraz błonnika ma korzystne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i skutecznie reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.
✔️ Kwasy NNKT, łatwo przyswajalne białko, cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą konsumować te cenne nasiona, zwłaszcza że mają one niski indeks glikemiczny wynoszący 15.
✔️ Sam błonnik, którego jest sporo w migdałach działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej.
✔️ Flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci.
✔️ Witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe NNKT (omega-9 i 6) wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a wraz z magnezem działają antydepresyjnie. Duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.
✔️ Względnie duże ilości białka, nawet większe niż w niektórych strączkowych czyni migdały cennym pokarmem dla wegetarian, a obecność aminokwasu argininy zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest cenne szczególnie dla sportowców.
✔️ Migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych.
✔️✔️ Migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe.
✨ Polifenole w migdałach i ich cenne właściwości
✳️✳️ 1. Kwasy fenolowe działaniu antyoksydacyjnym, są komponentami bardziej złożonych flawonoidów:
✳️ a.fenylokarboksylowe (hydroksybenzoesowy, protokatechowy, elagowy, wanilinowy)
✳️ b. fenylopropenowe (ferulowy, sinapowy, kawowy, chlorogenowy)
✳️✳️ 2. flawonoidy – działają antyutleniająco, antynowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, regulują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, przeciwdziałają chorobom neurodegradacyjnym (Parkinson, Alzheimer), wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością:
✳️ a. flawanole; katechiny i epikatechiny, taniny (hydrolizujące i niehydrolizujące- proantocyjanidyny)
✳️ b. flawonole; kemferol, kwercetyna, izoramnetyna
✳️ c.flawanony; naryngina, eriodictyol
✳️ d.izoflawony; biochanina A, genisteina, daidzenia, glicyteina
e. antocyjany (cyjanidyna)
✳️✳️ 3. stilbeny (polydatin, pterostilben) – które pomagają w chorobie Alzheimera, ale też uruchamiają produkcję telomerazy wydłużającej telomery DNA, co przedłuża życie komórek
✳️✳️ 4. lignany (lariciresinol, pinoresinol) – pomagają w walce z osteoporozą, z niektórymi rodzajami nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (hamują agregację płytek krwi), regulują gospodarkę hormonalną.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g migdałów
➡️ Wartość energetyczna – 579 Kcal
➡️ Białko 21.2g (zwłaszcza arginina), tłuszcze 49.9g, węglowodany 21.6g (w tym błonnik 12.5g)
➡️ Witaminy: z grupy B (B1 0.2mg, B2 1.1 mg, B3 3.6mg, B6 0.1mg, B9 44 µg), E – 25,6 mg, A 2 IU
➡️ Minerały: potas 733mg, fosfor 481mg, magnez 270mg, wapń 269mg, żelazo 3.7mg, cynk 3.1mg, sód 1mg, miedź 1mg, mangan 1.7mg
Wykorzystanie migdałów w kuchni i przemyśle
✴️ Migdały słodkie nadają się do bezpośredniego spożycia i w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej cennych właściwości.
✴️ Nadają się też jako dodatek do ciast w postaci rozdrobnionej czy płatków.
✴️ Są komponentem przy produkcji marcepanu.
✴️ Francuzi robią z nich napój zwany orszadą a Włosi likier amaretto.
✴️ Cenne jest też tzw. mleko migdałowe, czyli zmielone migdały i połączone z wodą.
✴️ Znane są też smaczne lody migdałowe.
☘️☘️ Ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 na bazie migdałów sporządza się kremy, balsamy, mleczka kosmetyczne, szampony które poprawiają wygląd skóry, ujędrniają ją a włosom nadają połysku.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją