Producenci

MIGDAŁY naturalne ciemne 1kg Targroch

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

Migdały naturalne ciemne 1kg Targroch

Migdały przeznaczone do konsumpcji to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Migdały mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych polifenoli roślinnych.

Substancje odżywcze występujące w migdałach i ich działanie

Duża ilość witaminy E w połączeniu z obecnością kwasów NNKT (np. oleinowego – jednonienasyconego z grupy omega-9) oraz błonnika ma korzystne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i skutecznie reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kwasy NNKT, łatwo przyswajalne białko, cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą konsumować te cenne nasiona, zwłaszcza że mają one niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Sam błonnik, którego jest sporo w migdałach działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej. Flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe NNKT (omega-9 i 6) wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a wraz z magnezem działają antydepresyjnie. Duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Względnie duże ilości białka, nawet większe niż w niektórych strączkowych czyni migdały cennym pokarmem dla wegetarian, a obecność aminokwasu argininy zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest cenne szczególnie dla sportowców. Migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych.

Migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe.

Polifenole w migdałach i ich cenne właściwości

1. Kwasy fenolowe działaniu antyoksydacyjnym, są komponentami bardziej złożonych flawonoidów:

       a.fenylokarboksylowe (hydroksybenzoesowy, protokatechowy, elagowy, wanilinowy)

        b. fenylopropenowe (ferulowy, sinapowy, kawowy, chlorogenowy)

2. flawonoidy – działają antyutleniająco, antynowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, regulują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, przeciwdziałają chorobom neurodegradacyjnym (Parkinson, Alzheimer), wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością:

        a. flawanole; katechiny i epikatechiny, taniny (hydrolizujące i niehydrolizujące- proantocyjanidyny)

        b. flawonole; kemferol, kwercetyna, izoramnetyna

        c.flawanony; naryngina, eriodictyol

        d.izoflawony; biochanina A, genisteina, daidzenia, glicyteina

        e. antocyjany (cyjanidyna)

3. stilbeny (polydatin, pterostilben) – które pomagają w chorobie Alzheimera, ale też uruchamiają produkcję telomerazy wydłużającej telomery DNA, co przedłuża życie komórek

4. lignany (lariciresinol, pinoresinol) – pomagają w walce z osteoporozą, z niektórymi rodzajami nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (hamują agregację płytek krwi), regulują gospodarkę hormonalną.

Wartość odżywcza i energetyczna 100g migdałów

Wartość energetyczna – 579 Kcal

Białko 21.2g (zwłaszcza arginina), tłuszcze 49.9g, węglowodany 21.6g (w tym błonnik 12.5g)
Witaminy: z grupy B (B1 0.2mg, B2 1.1 mg, B3 3.6mg, B6 0.1mg, B9 44 µg), E – 25,6 mg, A 2 IU
Minerały: potas 733mg, fosfor 481mg, magnez 270mg, wapń 269mg, żelazo 3.7mg, cynk 3.1mg, sód 1mg, miedź 1mg, mangan 1.7mg

 

Wykorzystanie migdałów w kuchni i przemyśle

Migdały słodkie nadają się do bezpośredniego spożycia i w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej cennych właściwości. Nadają się też jako dodatek do ciast w postaci rozdrobnionej czy płatków. Są komponentem przy produkcji marcepanu. Francuzi robią z nich napój zwany orszadą a Włosi likier amaretto. Cenne jest też tzw. mleko migdałowe, czyli zmielone migdały i połączone z wodą. Znane są też smaczne lody migdałowe.

Ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 na bazie migdałów sporządza się kremy, balsamy, mleczka kosmetyczne, szampony które poprawiają wygląd skóry, ujędrniają ją a włosom nadają połysku.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl