Producenci

MIGDAŁY naturalne ciemne 1kg Targroch

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 33,99 zł 33.99
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Migdały naturalne ciemne 1kg Targroch

Migdały przeznaczone do konsumpcji to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Migdały mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych polifenoli roślinnych.

Substancje odżywcze występujące w migdałach i ich działanie

Duża ilość witaminy E w połączeniu z obecnością kwasów NNKT (np. oleinowego – jednonienasyconego z grupy omega-9) oraz błonnika ma korzystne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i skutecznie reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kwasy NNKT, łatwo przyswajalne białko, cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą konsumować te cenne nasiona, zwłaszcza że mają one niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Sam błonnik, którego jest sporo w migdałach działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej. Flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe NNKT (omega-9 i 6) wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a wraz z magnezem działają antydepresyjnie. Duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Względnie duże ilości białka, nawet większe niż w niektórych strączkowych czyni migdały cennym pokarmem dla wegetarian, a obecność aminokwasu argininy zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest cenne szczególnie dla sportowców. Migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych.

Migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe.

Polifenole w migdałach i ich cenne właściwości

1. Kwasy fenolowe działaniu antyoksydacyjnym, są komponentami bardziej złożonych flawonoidów:

       a.fenylokarboksylowe (hydroksybenzoesowy, protokatechowy, elagowy, wanilinowy)

        b. fenylopropenowe (ferulowy, sinapowy, kawowy, chlorogenowy)

2. flawonoidy – działają antyutleniająco, antynowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, regulują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, przeciwdziałają chorobom neurodegradacyjnym (Parkinson, Alzheimer), wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością:

        a. flawanole; katechiny i epikatechiny, taniny (hydrolizujące i niehydrolizujące- proantocyjanidyny)

        b. flawonole; kemferol, kwercetyna, izoramnetyna

        c.flawanony; naryngina, eriodictyol

        d.izoflawony; biochanina A, genisteina, daidzenia, glicyteina

        e. antocyjany (cyjanidyna)

3. stilbeny (polydatin, pterostilben) – które pomagają w chorobie Alzheimera, ale też uruchamiają produkcję telomerazy wydłużającej telomery DNA, co przedłuża życie komórek

4. lignany (lariciresinol, pinoresinol) – pomagają w walce z osteoporozą, z niektórymi rodzajami nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (hamują agregację płytek krwi), regulują gospodarkę hormonalną.

Wartość odżywcza i energetyczna 100g migdałów

Wartość energetyczna – 579 Kcal

Białko 21.2g (zwłaszcza arginina), tłuszcze 49.9g, węglowodany 21.6g (w tym błonnik 12.5g)
Witaminy: z grupy B (B1 0.2mg, B2 1.1 mg, B3 3.6mg, B6 0.1mg, B9 44 µg), E – 25,6 mg, A 2 IU
Minerały: potas 733mg, fosfor 481mg, magnez 270mg, wapń 269mg, żelazo 3.7mg, cynk 3.1mg, sód 1mg, miedź 1mg, mangan 1.7mg

 

Wykorzystanie migdałów w kuchni i przemyśle

Migdały słodkie nadają się do bezpośredniego spożycia i w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej cennych właściwości. Nadają się też jako dodatek do ciast w postaci rozdrobnionej czy płatków. Są komponentem przy produkcji marcepanu. Francuzi robią z nich napój zwany orszadą a Włosi likier amaretto. Cenne jest też tzw. mleko migdałowe, czyli zmielone migdały i połączone z wodą. Znane są też smaczne lody migdałowe.

Ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 na bazie migdałów sporządza się kremy, balsamy, mleczka kosmetyczne, szampony które poprawiają wygląd skóry, ujędrniają ją a włosom nadają połysku.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl