Waluty

MIGDAŁY naturalne ciemne 1kg Targroch

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 38,55 zł 38.55
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Migdały naturalne ciemne 1kg Targroch

✴️ Migdały przeznaczone do konsumpcji to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis).

✴️ Migdały mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości.

✴️ Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych polifenoli roślinnych.

☀️ Substancje odżywcze występujące w migdałach i ich działanie

✔️ Duża ilość witaminy E w połączeniu z obecnością kwasów NNKT (np. oleinowego – jednonienasyconego z grupy omega-9) oraz błonnika ma korzystne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i skutecznie reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

✔️ Kwasy NNKT, łatwo przyswajalne białko, cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą konsumować te cenne nasiona, zwłaszcza że mają one niski indeks glikemiczny wynoszący 15.

✔️ Sam błonnik, którego jest sporo w migdałach działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej.

✔️ Flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci.

✔️ Witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe NNKT (omega-9 i 6) wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a wraz z magnezem działają antydepresyjnie. Duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.

✔️ Względnie duże ilości białka, nawet większe niż w niektórych strączkowych czyni migdały cennym pokarmem dla wegetarian, a obecność aminokwasu argininy zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest cenne szczególnie dla sportowców.

✔️ Migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych.

✔️✔️ Migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe.

✨ Polifenole w migdałach i ich cenne właściwości

✳️✳️   1. Kwasy fenolowe działaniu antyoksydacyjnym, są komponentami bardziej złożonych flawonoidów:

       ✳️    a.fenylokarboksylowe (hydroksybenzoesowy, protokatechowy, elagowy, wanilinowy)

       ✳️    b. fenylopropenowe (ferulowy, sinapowy, kawowy, chlorogenowy)

✳️✳️   2. flawonoidy – działają antyutleniająco, antynowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, regulują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, przeciwdziałają chorobom neurodegradacyjnym (Parkinson, Alzheimer), wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością:

       ✳️   a. flawanole; katechiny i epikatechiny, taniny (hydrolizujące i niehydrolizujące- proantocyjanidyny)

       ✳️   b. flawonole; kemferol, kwercetyna, izoramnetyna

        ✳️    c.flawanony; naryngina, eriodictyol

       ✳️   d.izoflawony; biochanina A, genisteina, daidzenia, glicyteina

        e. antocyjany (cyjanidyna)

✳️✳️   3. stilbeny (polydatin, pterostilben) – które pomagają w chorobie Alzheimera, ale też uruchamiają produkcję telomerazy wydłużającej telomery DNA, co przedłuża życie komórek

✳️✳️   4. lignany (lariciresinol, pinoresinol) – pomagają w walce z osteoporozą, z niektórymi rodzajami nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (hamują agregację płytek krwi), regulują gospodarkę hormonalną.

 

Wartość odżywcza i energetyczna 100g migdałów

➡️   Wartość energetyczna – 579 Kcal

➡️   Białko 21.2g (zwłaszcza arginina), tłuszcze 49.9g, węglowodany 21.6g (w tym błonnik 12.5g)
➡️   Witaminy: z grupy B (B1 0.2mg, B2 1.1 mg, B3 3.6mg, B6 0.1mg, B9 44 µg), E – 25,6 mg, A 2 IU
➡️   Minerały: potas 733mg, fosfor 481mg, magnez 270mg, wapń 269mg, żelazo 3.7mg, cynk 3.1mg, sód 1mg, miedź 1mg, mangan 1.7mg

 

Wykorzystanie migdałów w kuchni i przemyśle

✴️ Migdały słodkie nadają się do bezpośredniego spożycia i w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej cennych właściwości.

✴️ Nadają się też jako dodatek do ciast w postaci rozdrobnionej czy płatków.

✴️ Są komponentem przy produkcji marcepanu.

✴️ Francuzi robią z nich napój zwany orszadą a Włosi likier amaretto.

✴️ Cenne jest też tzw. mleko migdałowe, czyli zmielone migdały i połączone z wodą.

✴️ Znane są też smaczne lody migdałowe.

☘️☘️ Ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 na bazie migdałów sporządza się kremy, balsamy, mleczka kosmetyczne, szampony które poprawiają wygląd skóry, ujędrniają ją a włosom nadają połysku.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl