Zmień język
 
Producenci

MIGDAŁY naturalne ciemne 500g TARGROCH

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 20,55 zł 20.55
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Migdały naturalne ciemne 500g Targroch

Migdały konsumpcyjne to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis).

Migdały słyną z wielu cennych substancji odżywczych i zdrowotnych właściwości. Są znakomitym źródłem magnezu, witaminy E, cudownych olejów NNKT jak omega-6 czy omega-9 (oleinowy).

Substancje odżywcze migdałów i ich właściwości zdrowotne

Duże ilości witamin E oraz A w połączeniu z obecnością kwasów NNKT (np. oleinowego) oraz błonnika ma korzystne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i skutecznie reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kwasy NNKT, łatwo przyswajalne białko, cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą konsumować te cenne nasiona, zwłaszcza że mają one niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Sam błonnik, którego jest sporo w migdałach działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej. Flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) i kwasy tłuszczowe NNKT (omega-6 i omega-9) wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a wraz z magnezem działają antydepresyjnie. Duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Spore jak na nasiona ilości białka, nawet większe niż w niektórych roślinach strączkowych czyni migdały cennym pokarmem dla wegetarian. Obecny w migdałach aminokwas arginina zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest pożądane szczególnie przez sportsmenów. Migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych.

Migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe.

 

Polifenole obecne w migdałach

  1. kwasy fenolowe – o działaniu antyutleniającym: fenylokarboksylowe (elagowy) i fenylopropenowe (ferulowy)
  2. flawonoidy – działają antyoksydacyjnie, antynowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, regulują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, przeciwdziałają chorobom neurodegradacyjnym (Parkinson, Alzheimer), wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością: flawanole (katechiny i epikatechiny, taniny), flawonole (kemferol, kwercetyna), flawanony (naryngina, eriodictyol), izoflawony (biochanina A, genisteina, daidzenia), antocyjany (cyjanidyna)
  3. stilbeny (polydatin, pterostilben) – które pomagają w chorobie Alzheimera, ale też uruchamiają produkcję telomerazy wydłużającej telomery DNA, co przedłuża życie komórek
  4. lignany (lariciresinol, pinoresinol) – pomagają w walce z osteoporozą, z niektórymi rodzajami nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (hamują agregację płytek krwi), regulują gospodarkę hormonalną.

Wartość odżywcza i energetyczna 100g migdałów

Wartość energetyczna – 579 Kcal

Białko 21.2g (w tym arginina), tłuszcze 49.9g, węglowodany 21.6g (w tym błonnik 12.5g)
Witaminy: z grupy B (B1 0.2mg, B2 1.1 mg, B3 3.6mg, B6 0.1mg, B9 44 µg), E – 25,6 mg, A 2 IU
Minerały: potas 733mg, fosfor 481mg, magnez 270mg, wapń 269mg, żelazo 3.7mg, cynk 3.1mg, sód 1mg, miedź 1mg, mangan 1.7mg

 

Wykorzystanie migdałów w kuchni i kosmetyce

Migdały słodkie nadają się do bezpośredniego spożycia i w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej cennych właściwości. Nadają się też jako dodatek do ciast w postaci rozdrobnionej czy płatków. Są komponentem przy produkcji marcepanu. Francuzi robią z nich napój zwany orszadą a Włosi likier amaretto. Cenne jest też tzw. mleko migdałowe, czyli zmielone migdały i połączone z wodą. Znane są też smaczne lody migdałowe.

Ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 na bazie migdałów sporządza się kremy, balsamy, mleczka kosmetyczne, szampony które poprawiają wygląd skóry, ujędrniają ją a włosom nadają połysku.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl