
Nasiona chia 1kg Makar
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Nasiona chia 1kg Makar
Nasiona chia są owocem szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), która rośniej w Ameryce Pd, głównie w Meksyku i Gwatemali. Nasiona chia są świetnym źródłem białka a co za tym idzie energii ponieważ w składzie jest aż 18 aminokwasów. W związku z tym zaleca się je zwłaszcza wegetarianom czy sportowcom i to również ze względu na dużą zawartość minerałów i witamin.
Olej z nasion szałwii zawiera ok. 60 % kwasów omega-3 (głównie ALA czyli α-linolenowy). Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś.
Właściwości nasion chia i przeciwskazania
-pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie a ze względu na dużą zawartość błonnika (przeważa błonnik nierozpuszczalny, najwięcej jest lignin) sprzyjają w walce z cukrzycą typu 2 (zmniejszając oporność na insulinę)
- te duże ilości błonnika poprawiają perystaltykę jelit minimalizując zaparcia, korzystnie wpływając na rozwój dobrej flory jelitowej
- kwasy omega-3 i duża ilość witamin z grupy B wspomagają układ nerwowy
- duże ilości kwasów omega-3 usprawniają funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału serca i udaru mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, zapobiegają demencji starczej, chorobie Alzheimera,
- zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej w oku (obecność witamy A)
- spore ilości potasu regulują ciśnienie krwi a duża zawartość wapnia wzmacnia kościec i zęby, fosfor i magnez przeciwdziałają osteoporozie
- zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi i szyjki macicy u kobiet, przeciwdziałają powstawaniu raka jelita grubego
- działają antyoksydacyjnie, antyzapalnie, antyrakowo, detoksykacyjnie, przeciwalergicznie, przeciwastmatycznie, przeciwgrzybiczo ze względu na wysoką zawartość polifenoli a zwłaszcza flawonoidów
- jednak bardzo duże spożycie kwasu ALA przez mężczyzn może sprzyjać powstawaniu raka prostaty, dlatego też nie należy przekraczać normy 1.5-2 łyżek dziennie
- przy zbyt dużej konsumpcji mogą utrudnić wchłanianie składników odżywczych ze względu na dużą ilość błonnika a nawet doprowadzić do zamknięcia światła jelita.
Polifenole w nasionach chia
Spośród polifenoli znajdziemy w nasionach chia:
- kwasy fenolowe (chlorogenowy, kofeinowy, galusowy, ferulowy) o znaczącym potencjale antyutleniającym
- flawonoidy:
- flawonole (kwercetyna, kemferol) wykazujące działanie antynowotworowe (antyoksydacyjne), antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe,
- antocyjany o silnych właściwościach detoksykacyjnych, działające antyzapalnie, opóźniają procesy starzenia
- izoflawony (daidzeina, glicyteina, genisteina), które obniżają poziom cholesterolu LDL, wpływają korzystnie na układ krążenia, łagodzą objawy menopauzy
Wartość odżywcza i energetyczna nasion chia (100g)
Wartość energetyczna wg USDA 486 kcal.
Wartość odżywcza 100g: węglowodany 42g (w tym błonnik 34g), tłuszcze 31g (w tym nasycone 3.3g, jednonienasycone 2.3g, wielonienasycone 23,7g), białko 16.5g, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9), A, C, E, minerały: fosfor 860 mg, wapń 630 mg, potas 407 mg, magnez 335 mg, żelazo 7.7 mg, cynk 4.6 mg, mangan 2.7mg
Wykorzystanie nasion chia w kuchni
- jako dodatek do deserów (puddingu, smoothie), koktajli, musli, sałatek, jogurtu, wypieków, do zagęszczania zup i sosów, jako panierka.
W Meksyku popularny jest deser Chia Fresca. Powstaje on po zalaniu dwóch łyżeczek nasion szklanką wody i po napęcznieniu dodaniu soku z cytryny lub limonki oraz trochę jakiegoś słodkiego dodatku do smaku.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją