Orzechy brazylijskie całe 500g
towar niedostępny
Opis
Orzechy brazylijskie całe 500g Targroch
Orzechy brazylijskie pochodzą z Ameryki południowej, z terenów Amazonii (Boliwia, Brazylia, Peru) i zbiera się je z drzewa orzesznicy wyniosłej (Bertholletia excelsa).
Składniki odżywcze orzechów brazylijskich i ich działanie
Orzechy brazylijskie mają najwięcej selenu spośród orzechów. Selen zalecany jest zwłaszcza mężczyznom, gdyż znacząco poprawia jakość nasienia. Pierwiastek ten zwiększa też odporność organizmu, wspomaga walkę z nowotworami. Selen jest też pomocny w problemach z tarczycą. Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem tłuszczów, gdyż w 100g jest ponad 65%, w większości wielonienasyconych kwasów Omega-6 i Omega-3 (np. alfa-linolenowy), które wspomagają sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego (w połączeniu ze sporą ilością witamin z grupy B). Regularne spożycie już 20g orzechów brazylijskich dziennie zmniejsza ilość cholesterolu LDL i trójglicerydów, co usprawnia pracę układu krążenia i poprawia kondycję serca, zapobiega zawałom i wystąpieniu miażdżycy. Spore ilości witaminy E i polifenoli spowalniają procesy starzenia organizmu, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Niektóre osoby mogą być uczulone na orzechy brazylijskie co objawia się alergią.
Polifenole obecne w orzechach brazylijskich
Polifenole znajdują się zwłaszcza w brązowej skórce orzechów brazylijskich i są to:
- flawonole (mirycetyna, kwercetyna, taksyfolina) – walczące ze stanami zapalnymi, cholesterolem LDL i trójglicerydami, miażdżycą, zakrzepami, nowotworami (rakiem trzustki, prostaty), astmą
- flawanole (katechiny, galokatechiny) o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwmutagennym
- kwasy fenylokarboksylowe (galusowy, protokatechowy, wanilinowy, elagowy) o działaniu antyutleniającym
Wartość odżywcza i energetyczna 100g orzechów brazylijskich
Wartość energetyczna - 659 kcal
Białko 14.3g, tłuszcze 67.1g (w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 23.9g, wielonienasycone 24.4g), węglowodany 11.7g (w tym błonnik 7.5g)
Witaminy: witamina C 0.7 mg, witaminy z grupy B (B1 0.62 mg, B2 0.04 mg, B3 0.3 mg, B6 0.1 mg, B9 22 µg), witamina E – 5.65 mg
Minerały: fosfor 725 mg, potas - 659 mg, magnez 376 mg, wapń – 160 mg, cynk 4.06 mg, żelazo 2.43 mg, sód 3 mg, selen 103 µg
Wykorzystanie orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie mogą służyć jako pyszna przekąska. Można je też rozdrobnić i użyć do wypieku ciast. Służą też do sporządzania słodkiego masła orzechowego.
Ze względu na cenne kwasy tłuszczowe i witaminę E znalazły zastosowanie do produkcji kosmetyków natłuszczających i nawilżających suchą, zaniedbaną skórę twarzy oraz podniszczone włosy.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją