

Orzechy laskowe łuskane 500g Targroch
Opis
Orzechy laskowe łuskane 500g Targroch
Orzechy laskowe pozyskuje się z krzewów leszczyny (Corylus avellana). Mają wiele właściwości prozdrowotnych będąc kopalnią dużych ilości witaminy E, minerałów, kwasów tłuszczowych.
Substancje odżywcze w orzechach laskowych i ich właściwości zdrowotne
Orzechy laskowe zawierają spore ilości witaminy E określanej witaminą młodości i płodności, zdrowia i urody, ale również z grupy B, które m.in. wspomagają wydzielanie hormonów płciowych, poprawiają pamięć i właściwe działanie mózgu i całego systemu nerwowego. Duża ilość potasu obniża ciśnienie tętnicze krwi, wapnia odpowiada za zdrowe kości i zęby, magnezu ma fundamentalne znaczenie w wielu ważnych dla życia procesach (przemiany ATP). W orzechach laskowych jest obecny też fosfor, dużo manganu, żelaza, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, sporo błonnika, który reguluje pracę jelit, przeciwdziała miażdżycy. Mają niski indeks glikemiczny (ok. 15), więc mogą go spożywać cukrzycy bez jakichkolwiek obaw. Nie tuczą choć mają wysoką kaloryczność i dużo tłuszczów, a wręcz wspomagają odchudzanie i zapobiegają cukrzycy typu II.
Orzechy laskowe a prozdrowotne polifenole
Orzechy laskowe zawierają też korzystne dla zdrowia polifenole, z których najliczniej reprezentowane są flawonoidy:
- flawonole (m.in. kwercetyna, rutyna) – zapobiegają szybkiemu utlenianiu witaminy C, działają antyrodnikowo, antynowotworowo, antyalergicznie, przeciwmiażdżycowo
- -flawanole (katechiny) – oddziaływanie antywirusowe, antygrzybicze, przeciwmutagenne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe
oraz
- kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym a więc antynowotworowym:
- fenylokarboksylowe- galusowy, protokatechowy, hydroksybenzoesowy,
- fenylopropenowe- kumarowy, kawowy, chlorogenowy.
Polifenole ze względu na silne właściwości antyutleniające wpomagają walkę z cukrzycą, otyłością, w chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD – choroby serca i naczyń krwionośnych, choroba wieńcowa, dusznica), z chorobami nowotworowymi, układu oddechowego (np. astma), chorobą Alzheimera, Parkinsona, walkę z nadciśnieniem tętniczym i wysokim cholesterolem LDL, stanami zapalnymi organizmu.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g orzechów laskowych
Wartość energetyczna 628 Kcal
Białko 15g, tłuszcz 60.8g, węglowodany 16.7g (błonnik 9.7g)
Witaminy: E 15mg, A 20 IU, B1 0.64mg, B2 0.11mg, B3 1.8mg, B6 0.56mg, B9 113µg, K 14.2 µg
Minerały: potas 680mg, fosfor 290mg, magnez 163mg, wapń 114mg, żelazo 4.7mg, cynk 2.45mg
Wykorzystanie orzechów laskowych
Nadają się do wypieku różnych ciast i ciasteczek. Oczywiście można je przegryzać jako smakowitą przekąskę. Stanowią również cenny komponent kutii. Można je dodawać do deserów takich jak puddingi, lody, kremy w postaci posiekanej lub zmielonej (może też z innymi orzechami lub nasionami).
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

