Waluty
Promocje
PROPOLIS - KIT PSZCZELI 100G
PROPOLIS - KIT PSZCZELI 100G

48,76 zł

Cena regularna: 53,00 zł

szt.

ORZECHY WŁOSKIE łuskane 500g Targroch

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 27,75 zł

Cena regularna:

27.75
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Targroch

Opis

ORZECHY WŁOSKIE łuskane 500g TARGROCH

Orzechy włoskie pozyskiwane są z drzewa Juglans regia. Najlepsze są w stanie świeżym, ale w postaci suszonej można je spożywać przez dłuższy okres.

Właściwości orzechów WŁOSKICH

Orzechy włoskie łuskane mogą zawierać dużo magnezu niezbędnego w wielu ważnych procesach życiowych jak np. w przemianach ATP, syntezie DNA i RNA.

Spore ilości potasu mogą pomagać w regulacji ciśnienia krwi.

Magnez, wapń i fosfor, których jest pewna ilość, mogą wspomagać prawidłowy rozwój kości i pomagają walczyć z osteoporozą.  Witamina E i to w postaci γ-tokoferolu czyli cenniejszej formy tej witaminy działać może odmładzająco i upiększająco na skórę.

Witamina A, E i koenzym Q10 zwalczają wolne rodniki, poprawiają wygląd skóry i pobudzają jej odnowę. 

Orzechy włoskie łuskane mają w składzie bardzo dużo tłuszczów (ok. 50%) jak kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy omega-3, który może pomagać w chorobach krążenia.  

Spora ilość białka w postaci licznych aminokwasów, z których najwięcej może być kwasu glutaminowego.

Duża zawartość antyoksydantów (witaminy, polifenole) świadczy o dużym potencjale antyoksydacyjnym.

Mimo dużej zawartości tłuszczów odznaczają się niskim indeksem glikemicznym.

Jednakże osoby mające problemy z nerkami powinny spożywać orzechy włoskie z umiarem, gdyż zawierają one sporo szczawianów sprzyjających tworzeniu się kamieni nerkowych.

 

 

 

Wartość odżywcza i energetyczna 100g orzechów włoskich łuskanych

Wartość energetyczna 654 Kcal

Białko 15.2g, tłuszcze 65.2g, węglowodany 13.7g, błonnik 6.7g

Witaminy: B1 0.34mg, B2 0.15mg, B3 1.13mg, B6 0.54mg, B9 98µg, A 20 IU, E 0.7mg, K 2.7 µg

Minerały: potas 441mg, fosfor 346mg, magnez 158mg, wapń 98mg, cynk 3.1mg, żelazo 2.9mg, sód 2mg.

 

Spożywanie orzechów włoskich

Najlepiej spożywać je jako przekąskę, ale najkorzystniej gdy są namoczone na kilka godzin przed spożyciem. Wówczas uruchamiane są enzymy i pobudzane do aktywności różne procesy biologiczne w nasionach, dzięki którym efekty zjadania orzechów włoskich są znacznie lepsze.

Orzechy włoskie nadają się do wypieku ciast (np. orzechowca).

Można je mielić (najlepiej bezpośrednio przed spożyciem) i dodawać do deserów, stosować jako posypkę, czy wykorzystać do produkcji masła orzechowego.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Orlen Paczka (dla zamówień opłaconych z góry)

3.5% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl