

Orzechy włoskie łuskane 500g Targroch
Opis
Orzechy włoskie łuskane 500g TARGROCH
Orzechy włoskie pozyskiwane są z drzewa Juglans regia. Najlepsze są w stanie świeżym, ale w postaci suszonej można je spożywać przez dłuższy okres.
Właściwości zdrowotne płynące ze spożywania orzechów włoskich
Orzechy włoskie łuskane zawierają bardzo dużo magnezu niezbędnego w wielu ważnych procesach życiowych jak np. w przemianach ATP, syntezie DNA i RNA. Spore ilości potasu pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Magnez, wapń i fosfor wspomagają prawidłowy rozwój kości i pomagają walczyć z osteoporozą. Fosfor w połączeniu z kompleksem witam z grupy B usprawnia pracę mózgu. Witamina E i to w postaci γ-tokoferolu czyli cenniejszej formy tej witaminy działa odmładzająco i upiększająco na skórę. Witamina A, E i koenzym Q10 zwalczają wolne rodniki, poprawiają wygląd skóry i pobudzają jej odnowę. Witamina K zapobiega krzepnięciu krwi. Orzechy włoskie łuskane mają w składzie bardzo dużo tłuszczów (ok. 50%) jak kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy omega-3, który zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia, normalizuje poziom cholesterolu, usprawnia działanie mózgu, pomaga w walce z depresją czy kwas linolowy z grupy omega-6. Spora ilość białka w postaci licznych aminokwasów, z których najwięcej jest kwasu glutaminowego, L-argininy czy leucyny chroni m.in. przed chorobą wieńcową oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje wydzielanie hormonów, pomaga w budowie mięśni. Regularne spożywanie orzechów włoskich obniża ryzyko cukrzycy typu 2, wspiera zdolności rozrodcze polepszając jakość nasienia. Duża zawartość antyoksydantów (witaminy, polifenole) pomaga w walce z chorobami nowotworowymi, stanami zapalnymi czy otyłością. Mimo dużej zawartości tłuszczów odznaczają się niskim indeksem glikemicznym.
Jednakże osoby mające problemy z nerkami powinny spożywać orzechy włoskie z umiarem, gdyż zawierają one sporo szczawianów sprzyjających tworzeniu się kamieni nerkowych.
Polifenole znalezione w orzechach włoskich i ich cudowne właściwości
- kwasy fenylokarboksylowe zwłaszcza elagowy w ilości ok. 590µg/g o działaniu antyutleniającym a więc też antyrakowym
- flawanole; taniny (ellagitaniny- pedunculagin) o silnych właściwościach antyzapalnych, antyoksydacyjnych, antynowotworowych
- flawonole o działaniu antyzapalnym, antygrzybicznym, antyalergicznym, przeciwmiażdżycowym, antyoksydacyjnym, przeciwzakrzepowym.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g orzechów włoskich łuskanych
Wartość energetyczna 654 Kcal
Białko 15.2g, tłuszcze 65.2g, węglowodany 13.7g, błonnik 6.7g
Witaminy: B1 0.34mg, B2 0.15mg, B3 1.13mg, B6 0.54mg, B9 98µg, A 20 IU, E 0.7mg, K 2.7 µg
Minerały: potas 441mg, fosfor 346mg, magnez 158mg, wapń 98mg, cynk 3.1mg, żelazo 2.9mg, sód 2mg.
Spożywanie orzechów włoskich
Najlepiej spożywać je jako przekąskę, ale najkorzystniej gdy są namoczone na kilka godzin przed spożyciem. Wówczas uruchamiane są enzymy i pobudzane do aktywności różne procesy biologiczne w nasionach, dzięki którym efekty zjadania orzechów włoskich są znacznie lepsze. Orzechy włoskie nadają się do wypieku ciast (np. orzechowca). Można je mielić (najlepiej bezpośrednio przed spożyciem) i dodawać do deserów, stosować jako posypkę, czy wykorzystać do produkcji masła orzechowego.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

