
PESTKI DYNI ŁUSKANE 700g Makar
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
❇️ PESTKI DYNI ŁUSKANE 700g Makar
✔️ W pestkach dyni znajdziemy duże ilości fosforu, magnezu, potasu, żelaza, manganu, miedzi, selenu, cynku, cennych kwasów omega-3 (linolenowy), omega-6 (linolowy), witamin takich jak A, E, C, z grupy B.
✔️ Pestki dyni wpływają pozytywnie na libido oraz płodność, podnoszą odporność organizmu, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
✔️ PESTKI dyni w tej ofercie mają polskie pochodzenie.
❇️ Pestki dyni – bogactwo związków biologicznie czynnych
✅ Pestki dyni jako bogate źródło witamin E, A, C, cennych polifenoli, kwasów tłuszczowych, licznych minerałów mają potężną moc antyoksydacyjną.
☑️ Duże ilości cynku mogą wspomagać profilaktykę przeciw chorobom prostaty u mężczyzn, zwiększają odporność organizmu.
☑️ Witamina A oraz selen korzystnie oddziaływują na wygląd skóry i włosów.
✅ Potas może pomagać w obniżaniu ciśnienia tętniczego.
☑️ Witaminy z grupy B oraz cenne kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone mogą wspierać pracę układu nerwowego, wpływać na lepszą pamięć czy koncentrację.
☑️ Kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów na dobrym poziomie
✅ Ciekawostką jest, że nasiona dyni zawierają terpeny jak np. kukurbitacyna, która działa silnie antypasożytniczo wobec pasożytów układu pokarmowego (tasiemiec).
☑️ Obecność polifenoli (mogą tu wystąpić np. kwasy fenylokarboksylowe i fenylopropenowe, flawony, lignany), które działają antyoksydacyjnie, antyzapalnie, świadczy o dużej wartości pestek.
❇️ Wartość odżywcza i energetyczna 100g pestek dyni (USDA)
☑️ Wartość energetyczna 559 Kcal
✅ Tłuszcze 49g (wielonienasycone 20.9g, jednonienasycone 14.2g), białko 30.2g (kwas glutaminowy 3.8g, arginina 3.5g, kwas asparaginowy 2.2g), węglowodany 10.7g, błonnik 6g
☑️ Witaminy: C 1.9mg, B3 5mg, B1 0.27mg, B2 0.15mg, B6 0.14mg, B9 58 µg, E 2.2mg, A 16 IU, K 7.3 µg
✅ Minerały: fosfor 1233mg, potas 809mg, magnez 592mg, wapń 46mg, żelazo 8.8mg, cynk 7.8mg, sód 7mg
❇️ Zastosowanie pestek dyni
✔️ Pestki dyni można zjadać świeże ale też ususzone.
✔️ Sprawdzają się jako dodatek w piekarnictwie, np. jako posypka pieczywa.
✔️ Można je zmielić bezpośrednio przed spożyciem i dodać do jogurtu czy owsianki.
✔️ Mogą być też jednym z komponentów smakowitej granoli.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją