Płatki drożdzowe nieaktywne 500g Targroch
towar niedostępny
Opis
Płatki drożdżowe nieaktywne 500g Targroch
Aby uzyskać płatki drożdżowe nieaktywne dodaje się do drożdży aktywnych a więc żywych (najczęściej Saccharomyces cerevisiae) melasy buraczanej lub trzcinowej, a gdy pożywka „urośnie” w tym procesie to traktuje się ją wysoką temperaturą, by zabić drożdże. Potem uzyskany półprodukt myje się, suszy, prasuje i uzyskuje apetyczne płatki.
Właściwości zdrowotne płatków drożdżowych nieaktywnych i przeciwwskazania
Płatki drożdżowe nieaktywne zawierają dużo błonnika w formie β-glukanów, które stymulują odporność organizmu przeciwko infekcjom wirusowym, bakteryjnym, grzybowym a nawet nowotworom. Pomagają w walce ze stresem, wspomagają koncentrację i zwalczają bezsenność, obniżają poziom cholesterolu LDL, są przydatne przy biegunkach. Duża zawartość witamin z grupy B wspomaga układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, hormonalny. β-Glukany wraz z tymi witaminami i selenem opóźniają procesy starzenia się skóry i całego organizmu ludzkiego. Spośród wielu aminokwasów obecnych w płatkach na uwagę zasługuje tryptofan, który pełni ważną funkcję m.in. w syntezie serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Płatki drożdżowe zawierają też glutation (złożona pochodna aminokwasów), który jest silnym antyutleniaczem i pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz ochrania komórki organizmu przed zatruciami toksynami.
Oczywiście nie należy zjadać płatków w nadmiarze, gdyż nadmiar błonnika może powodować bóle, biegunki, wzdęcia i dyskomfort. Obecna w płatkach tyramina (pochodna aminokwasu tyrozyny) może powodować migreny, bóle głowy. Duża zawartość wit. B3 (niacyny) może objawiać się rumieniem twarzy, swędzeniem a nawet powodować uszkodzenia wątroby. Oczywiście osoby uczulone na drożdże powinny być ostrożne by nie wystąpiły oznaki alergii. Chorzy na chorobę Crohna powinni raczej unikać płatków drożdżowych.
Płatki drożdżowe są bardzo zdrowe i powinny być zjadane ze smakiem, ale jak we wszystkim niemalże na naszej pięknej ziemi należy zachować umiar w ich spożyciu.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g płatków drożdżowych
Wartość kaloryczna 380 kcal
Węglowodany 40g, białko 45g, tłuszcze 4 g, błonnik 22 g (zwłaszcza β-glukany)
Witaminy: Niacyna (B3) 74mg, kwas foliowy (B9) 2800 µg, tiamina (B1) 6mg, ryboflawina (B2) 5.4mg, pirydoksyna (B6) 5.8mg, witamina A 400 IU
Minerały: fosfor 2.1g, potas 2g, sód 0.6g, wapń 0.25g, magnez 0.15g, żelazo 7 mg, cynk 5.5 mg, miedź 0,5 mg, selen 3,0 µg
Zastosowanie w kuchni
Płatki drożdżowe nieaktywne mogą być dodatkiem do zup, sosów, sałatek, kasz, makaronów, podrobów, pizzy, jako zagęszczacz, do pieczywa jako element pasty, do zapiekanek, jako posypka dla różnych potraw np. ziemniaków.
Można puścić wodze swojej fantazji w wykorzystaniu tego cennego produktu w kuchni i stworzyć własne potrawy zachwycające smakiem a zarazem bardzo zdrowe.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją