Quinoa - komosa ryżowa biała 1000g Targroch
towar niedostępny
Opis
Quinoa - komosa ryżowa biała 1kg Targroch
Quinoa (Chenopodium quinoa), czyli komosa ryżowa biała zwana jest też „świętym zbożem Inków”, choć nie jest to zboże, gdyż należy do komosowatych (szarłatowatych). Do spożycia nadają się obrobione nasiona, z których usunięto gorzkawą okrywę. Ten gorzki smak nasiona zawdzięczają obecności saponin.
Komosa ryżowa obfituje w białko, w składzie którego znajdują się cenne aminokwasy egzogenne (np. lizyna) w ilości bardzo rzadko spotykanej gdzie indziej w świecie roślinnym.
Skład chemiczny i właściwości nasion komosy ryżowej
Ze względu na dużą ilość białka a zwłaszcza cennych aminokwasów egzogennych quinoa polecana jest wegetarianom. Nasiona komosy ryżowej wspomagają walkę z miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia ze względu na zawartość kwasów nienasyconych z grupy omega-3 (kwas linolenowy), omega-6 (linolowy) czy omega-9 (oleinowy). Kwasy te pomagają też obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Stwierdzono w nasionach obecność sporej ilości flawonoidów takich jak kwercetyna i kemferol z podgrupy flawonoli, które mają działanie antyzapalne, antyalergiczne, antymiażdżycowe, antynowotworowe, rozkurczowe. W nasionach quinoa znajdziemy też kwasy fenolowe jak np. wanilinowy (kwas fenylokarboksylowy) czy kumarowy (kwas fenylopropenowy) o właściwościach antyrodnikowych. Nasiona te nie zawierają glutenu jak nasiona zbóż dlatego poleca się je osobom na diecie bezglutenowej. Ze względu na duże ilości błonnika komosa ryżowa poprawia pracę przewodu pokarmowego, ale też pomaga w walce z otyłością, czemu sprzyja też niski indeks glikemiczny IG =35. Obecność witamin z grupy B wspomaga układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, ma działanie antydepresyjne. Witamina E w nasionach dobrze oddziaływuje na wygląd skóry, włosów, paznokci. Duże ilości magnezu i wapnia wspomagają budowę zdrowego kośćca i walkę z osteoporozą, natomiast potasu pomagają walczyć z wysokim ciśnieniem tętniczym. Spora ilość żelaza pomaga w problemach z anemią.
Nasiona quinoa zawierają pewne ilości kwasu fitowego, który może uwsteczniać wchłanianie minerałów.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g nasion quinoa (komosy ryżowej)
Wartość energetyczna – 353 kcal
Białko 14.0g, tłuszcze 5.5g, węglowodany 64.6g (w tym błonnik 6.8g)
Witaminy: B1 (tiamina) 0.265mg, B3 (niacyna) 1.01mg, B9 (foliany) 0.182mg
Minerały: potas 674mg, magnez 313mg, wapń 61mg, sód 7mg, żelazo 8.9mg
Zastosowanie nasion quinoa w kuchni
Nasiona komosy ryżowej nadają się jako zamiennik ziemniaków, ryżu, makaronu. Można je dodawać do zup, sałatek. Dodaje się je też do wypieku ciastek a w postaci prażonej do jogurtu.
Komosę ryżową najlepiej zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Potem dopiero nasiona dokładnie się odcedza i przemywa wodą co służy wyeliminowaniu kwasu fitowego. Tak przygotowaną komosę ryżową zalewa się wodą w proporcji 1:2 i gotuje 10-15 minut.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją