RODZYNKI sułtanki 1kg Makar
towar niedostępny
Opis
Rodzynki sułtanki 1kg Makar
Rodzynki drobne to suszone owoce winorośli właściwej (Vitis vinifera).
Rodzynki to bardzo smaczny i cenny owoc suszony uzyskiwany poprzez suszenie winogron. Zawierają szereg cennych substancji jak makro i mikroelementy (potas, jod, bor), spore ilości błonnika, nieco witamin C, E, K i z grupy B, kwasów organicznych, flawonoidów.
Składniki odżywcze rodzynków i ich zdrowotne właściwości
W składzie rodzynków znajdziemy sporo potasu, który przy regularnym ich spożyciu może znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Zawartość wapnia i fosforu przeciwdziała osteoporozie. Obecność żelaza działa przeciwko anemii, boru ułatwia koncentrację, wspomaga wzrost zdrowych kości, utrzymanie stawów w dobrej kondycji a jodu wspomaga tarczycę.
Rodzynki obfitują w kwasy organiczne np. cytrynowy, jabłkowy, winowy o właściwościach moczopędnych. Mimo, iż składają się aż z 50-70% cukrów (głównie fruktoza i dekstroza) obniżają poziom glukozy we krwi, a obecność fruktanów (pochodnych fruktozy) określanych jako prebiotyki wspomaga rozwój mikroflory jelitowej, ułatwia absorpcję wapnia i magnezu. Z kolei duża ilość błonnika chroni przed rakiem okrężnicy, wspomaga organizm w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, otyłością. Zawartość kwasu i aldehydu oleanowego pomaga w walce z próchnicą i to pomimo, że w rodzynkach jest dużo wspomnianych cukrów ale za to tych prostych. Spora ilość cukrów świadczy o dużym potencjale energetycznym rodzynków i może być alternatywą batonów dla sportowców.
Rodzynki (podobnie jak winogrona) mogą zapobiegać cukrzycy typu 2 zarówno wskutek zawartości błonnika ale prawdopodobnie też ze względu na spore ilości antocyjanów. Naukowcy stwierdzili również, że rodzynki mogą zmniejszyć ryzyko wcześniejszego porodu. Rodzynki mają też działanie przeciwzakrzepowe i zapobiegają agregacji płytek krwi.
Ze względu na dużą ilość cukrów i wysoką kaloryczność powinny być spożywane z umiarem przez osoby odchudzające się.
Polifenole w rodzynkach a zdrowie
Z flawonoidów (a więc silnych antyoksydantów) najczęściej występują:
- flawonole (kwercetyna, rutyna) o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, antyalergicznym, spowalniającym utlenianie witaminy C
- flawanole (katechiny, epikatechiny) o właściwościach antybakteryjnych, antywirusowych, antyoksydacyjnych, przeciwzakrzepowych, przeciwmutagennych
- antocyjany (cyjanidyna, malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna, petunidyna, peonidyna) o działaniu detoksykacyjnym, wzmacniającym dla naczyń krwionośnych, antyagregacyjnym, opóźniającym procesy starzenia.
Ale też znajdziemy tu kwasy fenylokarboksylowe (protokatechowy, elagowy), które mają właściwości antyutleniające.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g rodzynków
Wartość energetyczna 299 Kcal
Białko 3.1g, tłuszcze 0.5g, węglowodany 79.2g (w tym cukry proste 59.2g), błonnik 3.7g
Minerały: potas 749mg, fosfor 101mg, wapń 50mg, magnez 32mg, sód 11mg, żelazo 1.9mg, cynk 0.2mg, miedź 0.3mg, mangan 0.3mg, selen 0.6 µg
Witaminy: C 2.3mg, B1 0.1mg, B2 0.12mg, B3 0.77mg, B4 11.1mg, B6 0.17mg, E 0.1mg, K 3.5 µg
Rodzynki w kuchni
Rodzynki smaczne są jako przekąska. Doskonale się nadają jako dodatek do ciast np. sernika, drożdżowca. Mogą być dodatkiem do lodów bakaliowych, czekolady, produkowane też jako rodzynki w czekoladzie. Polecane są też jako dodatek do owsianki czy muesli. Można je łączyć z mięsem np. do farszów. Są popularne w kuchni żydowskiej (karp po żydowsku).
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją