
Siemię lniane, brązowe 1kg TARGROCH
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Siemię lniane brązowe 1 kg TARGROCH
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum). Len znany i uprawiany jest od wieków. Ostatnio wzrasta wykorzystanie siemienia lnianego z powodu ich prozdrowotnych właściwości.
Składniki siemienia lnianego brązowego i ich prozdrowotne właściwości
Zawierają duże ilości błonnika zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego. Ten pierwszy ma właściwości żelujące i wspomaga namnażanie dobrej flory bakteryjnej w jelitach. Błonnik nierozpuszczalny natomiast pomaga w walce z zaparciami.
Duża ilość kwasów Omega-3 np. alfa-liponowego, wspomaga prawidłowe działanie układu krążenia, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Kwasy te poprawiają pracę mózgu, pomagają w walce z chorobami neurodegradacyjnymi (Alzheimer, Parkinson), mają działanie antyzapalne.
W składzie siemienia lnianego znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B9), trochę E i K, spore ilości wapnia, magnezu (odpowiedzialne za zdrowe kości i szereg procesów biochemicznych organizmu), fosforu, potasu (kontrolującego ciśnienie tętnicze krwi), ale też cynku (nadającego skórze i włosom pięknego wyglądu) czy żelaza.
Siemię lniane brązowe a polifenole
Mają najwięcej spośród innych nasion tzw. lignanów (estrogenów roślinnych) należących do polifenoli, których znane są silne właściwości antyutleniające. Lignany z siemienia lnianego wspomagają gospodarkę hormonalną organizmu, pomagają w walce z rakiem prostaty, piersi u kobiet, jajników, jelita grubego. Pomocne są też w problemach z osteoporozą, zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i ciśnieniem tętniczym, z cukrzycą typu drugiego.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g siemienia lnianego brązowego (wg USDA)
Wartość energetyczna 528 kcal.
Węglowodany 28.6g, tłuszcze 42g (w tym nasycone ok. 3.7g), białko 18.3g, błonnik 27.2g.
Minerały: magnez 386mg, wapń 257mg, fosfor 643mg, potas 815mg, żelazo 5.7mg, cynk 4.3mg, sód 28.6mg.
Witaminy: K 4.3 µg, E 0.3mg, B1 1.6mg, B3 3.1mg, B9 85.7 µg.
Wykorzystanie nasion siemienia lnianego brązowego
Siemię lniane nadaje się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, koktajli, chleba i innych wypieków. Najlepiej ziarna lnu namoczyć dla napęcznienia przez kilka godzin przed zjedzeniem. Można też je mielić tuż przed spożyciem, gdyż zbyt długi okres przechowywania zmielonych nasion prowadzi do utlenienia tłuszczów cennych dla organizmu.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją