

Siemię lniane, złote 1kg TARGROCH
Opis
Siemię lniane, złote 1 kg TARGROCH
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), uprawianego i znanego od tysiącleci. W ostatnich czasach coraz częściej wykorzystuje się nasiona lnu ze względu na ich prozdrowotne właściwości.
Składniki siemienia lnianego złotego i właściwości prozdrowotne
W siemieniu lnianym znajdziemy witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas foliowy), E i K, wapń, magnez, fosfor (odpowiedzialne za zdrowe kości, zęby i wiele ważnych procesów biochemicznych organizmu), potas (kontrolującego ciśnienie tętnicze krwi), cynk (nadającego skórze, włosom, paznokciom pięknego wyglądu), żelazo (np. przy tworzeniu płytek krwi).
Zawierają duże ilości błonnika, w tym rozpuszczalnego o właściwościach żelujących, wspomagającego rozwój flory jelitowej. Błonnik nierozpuszczalny wraz ze spożyciem większej ilości wody pomaga w walce z zaparciami.
W nasionach lnu występuje dużo kwasów Omega-3 np. kwas ALA (alfa-liponowy), które dbają o zdrowie układu krążenia - zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy, poprawiają pracę mózgu, mają działanie antyzapalne (zwłaszcza dla jelit), ochronne dla śluzówki żołądka.
Lignany z grupy polifenoli w nasionach lnu złotego
Mają najwięcej spośród innych nasion tzw. lignanów (fitoestrogenów) z grupy polifenoli roślinnych, które wykazują bardzo silne działanie antyutleniające. Lignany regulują gospodarkę hormonalną, pomagają w walce z rakiem prostaty, piersi u kobiet, jajników, jelita grubego. Wspomagają walkę z osteoporozą, cholesterolem LDL, wysokim ciśnieniem tętniczym, z cukrzycą typu II, itp.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g siemienia lnianego złotego (wg USDA)
Wartość energetyczna 528 kcal.
Węglowodany 28.6g, tłuszcze 42g (w tym nasycone ok. 3.7g), białko 18.3g, błonnik 27.2g.
Minerały: magnez 386mg, wapń 257mg, fosfor 643mg, potas 815mg, żelazo 5.7mg, cynk 4.3mg, sód 28.6mg.
Witaminy: K 4.3 µg, E 0.3mg, B1 1.6mg, B3 3.1mg, B9 85.7 µg.
Wykorzystanie nasion siemienia lnianego
Siemię lniane wykorzystuje się jako dodatek do musli, jogurtów, sałatek, koktajli, zup, do wypieku chleba i ciastek. Najlepiej ziarna lnu namoczyć do napęcznienia na pewien czas przed zjedzeniem. Można też je mielić, ale na krótko przed spożyciem, by nie dopuścić do utleniania tłuszczów korzystnych dla organizmu.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

