

Śliwki suszone bez pestek 500g Targroch
Opis
Śliwki suszone bez pestek 500g Targroch
Śliwki to owoce znane od czasów prehistorycznych i pozyskiwane z drzewa Prunus domestica. Jest wiele odmian różniących się wielkością owoców, barwą skórki i smakiem. Najbardziej popularną odmianą wykorzystywaną do produkcji suszu jest węgierka.
Korzyści dla zdrowia przy regularnym spożyciu suszonych śliwek
Zawierają dużo błonnika a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji czyli pektyn, a więc zapobiegają chorobom jelita grubego i zaparciom, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. Mają też dużo witaminy K wspomagającej m.in. krążenie krwi, a także potasu (pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym), magnezu, wapnia, fosforu (które razem przeciwdziałają osteoporozie), i nieco miedzi, manganu. Z pozostałych witamin sporo jest jeszcze przeciwstarzeniowej witaminy A i z grupy B działających kojąco na układ nerwowy.
W skórce występuje sorbitol (nieprzyswajalny alkohol cukrowy), który wspomaga namnażanie dobrych bakterii jelitowych, usprawnia pracę jelit (wypróżnianie się), pomaga przy nadkwasocie.
Mogą przyczyniać się do wzrostu gęstości mineralnej kośćca dlatego powinny być spożywane przez kobiety po menopauzie.
Zawartość polifenoli wraz z dużą ilością wit. A pomaga w walce z nowotworami (też prostaty) i miażdżycą. Mają one też działanie przeciwcukrzycowe, antyzapalne, antynowotworowe, wspomagające w walce z chorobami serca i układu oddechowego, w problemach z nadciśnieniem tętniczym, w walce z chorobą Alzheimera, czy Parkinsona.
Polifenole obecne w śliwkach i ich wspaniałe właściwości
- fenolokwasy; fenylopropenowe (chlorogenowy i jego pochodne, kawowy) fenylokarboksylowe (galusowy, protokatechowy)- o dużym potencjale antyoksydacyjnym
- flawonole (kwercetyna, rutyna) – mają działanie antyzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe
- flawanole (katechiny, taniny)- o działaniu jak wyżej, ale też obniżają poziom cholesterolu LDL, ciśnienie krwi, wspomagają walkę z cukrzycą,
- antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, peonidyna)- o silnych właściwościach detoksykacyjnych, opóźniają procesy starzenia, wzmacniają naczynia krwionośne, działają antyzapalnie, antyagregacjnie
Wartość odżywcza i energetyczna 100g suszonych śliwek
Wartość energetyczna 267 Kcal.
Wartość odżywcza: białko 3.5 g, tłuszcz 1.2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.17 g, wielonienasycone 0.17 g), węglowodany 69 g, błonnik ogółem 9.4 g.
Witaminy: witamina A 781 IU, E 0.4 mg, C 0.6 mg, K 60 µg, B1 0.1 mg, B2 0.2 mg, B3 1.9 mg, B9 4 µg, B5 0.4 mg.
Minerały: potas 732 mg, fosfor 69 mg, wapń 43 mg, magnez 41 mg, żelazo 0.9 mg, cynk 0.4 mg, miedź 0.3 mg, mangan 0.3 mg
Zastosowanie śliwek suszonych
Można dodawać do ciężkostrawnych potraw, ze względu na działanie zasadotwórcze.
W Polsce popularne są zupy z suszonymi śliwkami zwłaszcza w okresie Świąt Bożonarodzeniowych. Śliwki suszone nadają się też przy robieniu pieczeni, pasztetów, bigosu. Smaczny jest też kompot z suszonych śliwek.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (1)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


Agnieszka
Bardzo dobry produkt. Zgodnie z oczekiwaniami. Cena adekwatna.