ŚLIWKI SUSZONE BEZ PESTEK 500g Targroch
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Śliwki suszone bez pestek 500g Targroch
Śliwki to owoce znane od czasów prehistorycznych i pozyskiwane z drzewa Prunus domestica. Jest wiele odmian różniących się wielkością owoców, barwą skórki i smakiem. Najbardziej popularną odmianą wykorzystywaną do produkcji suszu jest węgierka.
Korzyści dla organizmu przy regularnym spożyciu suszonych śliwek
➡️ Zawierają dużo błonnika a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji czyli pektyn, a więc mogą zapobiegać chorobom jelita grubego, przeciwdziałają zaparciom.
➡️ Obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.
➡️ Mają też dużo witaminy K wspomagającej m.in. krążenie krwi.
➡️ Z pozostałych witamin sporo jest jeszcze przeciwstarzeniowej witaminy A i z grupy B działających kojąco na układ nerwowy.
➡️ Sporo jest w nich potasu (pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym), magnezu, wapnia, fosforu (które razem przeciwdziałają osteoporozie), i nieco miedzi, manganu.
➡️ W skórce występuje sorbitol (nieprzyswajalny alkohol cukrowy), który wspomaga namnażanie dobrych bakterii jelitowych, usprawnia pracę jelit (wypróżnianie się), pomaga przy nadkwasocie.
➡️ Mogą przyczyniać się do wzrostu gęstości mineralnej kośćca dlatego powinny być spożywane przez kobiety po menopauzie.
➡️ Zawartość polifenoli wraz z dużą ilością wit. A wspomaga walkę z miażdżycą.
Polifenole obecne w śliwkach i ich wspaniałe właściwości
✴️ fenolokwasy; kwasy fenylopropenowe (chlorogenowy i jego pochodne, kawowy) i fenylokarboksylowe (galusowy, protokatechowy)- o dużym potencjale antyoksydacyjnym
✴️ flawonole (kwercetyna, rutyna) – mają działanie antyzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe
✴️ flawanole (katechiny, taniny) - o działaniu jak wyżej, ale też obniżają poziom cholesterolu LDL, ciśnienie krwi, wspomagają walkę z cukrzycą,
✴️ antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, peonidyna) - o silnych właściwościach detoksykacyjnych, opóźniają procesy starzenia, wzmacniają naczynia krwionośne, działają antyzapalnie, antyagregacyjnie
Wartość odżywcza i energetyczna 100g suszonych śliwek
✔️ Wartość energetyczna 267 Kcal.
✔️ Wartość odżywcza: białko 3.5 g, tłuszcz 1.2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.17 g, wielonienasycone 0.17 g), węglowodany 69 g, błonnik ogółem 9.4 g.
✔️ Witaminy: witamina A 781 IU, E 0.4 mg, C 0.6 mg, K 60 µg, B1 0.1 mg, B2 0.2 mg, B3 1.9 mg, B9 4 µg, B5 0.4 mg.
✔️ Minerały: potas 732 mg, fosfor 69 mg, wapń 43 mg, magnez 41 mg, żelazo 0.9 mg, cynk 0.4 mg, miedź 0.3 mg, mangan 0.3 mg
Zastosowanie śliwek suszonych
⏩ Można dodawać do ciężkostrawnych potraw, ze względu na działanie zasadotwórcze.
⏩ W Polsce popularne są zupy z suszonymi śliwkami zwłaszcza w okresie Świąt Bożonarodzeniowych.
⏩ Śliwki suszone nadają się też przy robieniu pieczeni, pasztetów, bigosu.
⏩ Smaczny jest też kompot z suszonych śliwek.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (1)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Agnieszka
Bardzo dobry produkt. Zgodnie z oczekiwaniami. Cena adekwatna.