

Żurawina suszona cała 1kg Targroch
Opis
Żurawina suszona cała 1kg Targroch
Najwięcej na świecie uprawia się odmian żurawiny wielkoowocowej Vaccinium macrocarpa, która dziko rośnie w Ameryce Północnej. W Polsce spotyka się żurawinę błotną (Vaccinium oxycoccus) i żurawinę drobnolistną (Vaccinium microcarpon).
Żurawina to sprawdzony owoc w walce z próchnicą i chorobami przyzębia, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka. Świeża żurawina zawiera sporo witamin C, E, B, A, minerałów jak żelazo, mangan, miedź, potas, jod, magnez, wapń oraz kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego), dużo błonnika.
Właściwości lecznicze owoców żurawiny suszonej
Regularne spożycie suszonej żurawiny pomaga w walce z chorobami pęcherza moczowego i dróg moczowych (wywoływanych przez bakterię Escherichia coli), z wrzodami żołądka (wywoływanymi przez bakterię Helicobacter pylori) i dwunastnicy, próchnicą zębów, chorobami dziąseł i przyzębia, z chorobami układu krwionośnego (poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL, obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie ryzyka miażdżycy). Owoce żurawiny zawierają m.in. kwas ursolowy z grupy terpenów, który ma działa antywirusowo, antybakteryjnie, grzybobójczo, przeciwbólowo, przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo.
Liczne polifenole wspomagają usuwanie wolnych rodników, zmniejszając ryzyko powstawania różnych nowotworów, pomaga w profilaktyce przeciw chorobom Parkinsona, Alzheimera czy też reumatyzmu. Witaminy, minerały i polifenole opóźniają starzenie się szarych komórek a więc spowalniają procesy starzenia.
Nie zaleca się spożywania zbyt dużych ilości owoców żurawiny w problemach związanych z osteoporozą, gdyż utrudnia wchłanianie wapnia. Osoby przyjmujące też leki przeciwzakrzepowe oparte na warfarynie też powinny ograniczyć spożycie żurawiny, gdyż utrudnia ona wydalanie tego leku z organizmu (co prowadzi do krwotoków).
Polifenole obecne w owocach żurawiny
- antocyjany (malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna, peonidyna), które działają silnie detoksykacyjnie, opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają naczynia krwionośne, wspomagają wątrobę
- flawonole (kwercetyna, mirycetyna) – działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antyutleniająco, antyalergicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie
- flawanole (taniny zwłaszcza proantocyjanidyny) – o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwmutagennym, antymiażdżycowym
- kwasy fenylokarboksylowe (pochodne kwasu benzoesowego) - i stąd owoce żurawiny nie psują się zbyt łatwo
Wartość odżywcza i energetyczna 100g żurawiny suszonej
Wartość energetyczna 308 Kcal
Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g
Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg
Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina A 46 IU
Zastosowanie żurawiny w kuchni
Smaczna jest żurawina suszona, ale ta w soku np. jabłkowym, fruktozowym. Można ją w takiej formie dodać do owsianki czy kaszy manny. Sama żurawina jest kwaśna i najlepiej robić z niej przetwory jak np. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki lecznicze, koktajle. Konfitury wspaniale smakują z mięsem, kiełbasą, czy serami (jak popularne w górach oscypki z żurawiną). Spotyka się też żurawinę w formie kandyzowanej czy jako składnik herbat owocowych do zaparzania.
Można też wykonać napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia. Żurawina wykorzystywana jest też w kosmetyce gdzie rozjaśnia skórę, reguluje jej pH, działa na nią odświeżająco.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

