
ŻURAWINA SUSZONA cięta 1kg Makar
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Żurawina suszona cięta 1kg Makar
❇️ Na świecie uprawia się przede wszystkim odmiany żurawiny wielkoowocowej Vaccinium macrocarpa, dziko rosnącej w Ameryce Północnej.
❇️ W Polsce spotyka się żurawinę błotną (Vaccinium oxycoccus) i żurawinę drobnolistną (Vaccinium microcarpon).
☘️ Żurawina sprawdza się w walce z próchnicą i chorobami przyzębia, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka.
☘️ Surowa, świeża żurawina zawiera sporo witamin C, E, B, A, minerałów jak żelazo, mangan, miedź, potas, jod, magnez, wapń oraz kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego), dużo błonnika.
Właściwości owoców żurawiny
➡️ Regularne spożycie suszonej żurawiny (oczywiście z umiarem ze względu na szczawiany) może wspomagać w walce z chorobami pęcherza moczowego i dróg moczowych (wywoływanych przez bakterię Escherichia coli), z wrzodami żołądka (wywoływanymi przez bakterię Helicobacter pylori.
➡️ Owoce żurawiny zawierają m.in. kwas ursolowy, który ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, grzybobójcze, przeciwbólowe.
➡️ Obecność polifenoli może wspomagać usuwanie wolnych rodników.
➡️ Witaminy, minerały i polifenole opóźniają starzenie się szarych komórek a więc spowalniają procesy starzenia.
❌ Nie zaleca się spożywania większych ilości owoców żurawiny w problemach związanych z osteoporozą, gdyż utrudnia wchłanianie wapnia. Osoby przyjmujące też leki przeciwzakrzepowe oparte na warfarynie też powinny ograniczyć spożycie żurawiny, gdyż utrudnia ona wydalanie tego leku z organizmu (co prowadzi do krwotoków).
Polifenole mogące wystąpić w owocach żurawiny
- kwasy fenylokarboksylowe (pochodne kwasu benzoesowego) - dlatego owoce żurawiny nie psują się łatwo
- flawonole (kwercetyna, mirycetyna) – działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antyutleniająco, przeciwzapalnie
- antocyjany (malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna, peonidyna), które mogą działać detoksykacyjnie, opóźniają procesy starzenia, zwiększają odporność
- flawanole (taniny zwłaszcza proantocyjanidyny) – o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwmutagennym.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g żurawiny suszonej (USDA)
✔️ Wartość energetyczna 308 Kcal
✔️ Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g
✔️ Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg
✔️ Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina A 46 IU
Zastosowania żurawiny❤️
✴️ Smaczna jest żurawina suszona, ale ta w soku np. jabłkowym, fruktozowym.
✴️ Można ją w takiej formie dodać do owsianki czy kaszy manny.
✴️ Sama żurawina jest kwaśna i najlepiej robić z niej przetwory jak np. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki lecznicze, koktajle.
✴️ Konfitury wspaniale smakują z mięsem, kiełbasą, czy serami (jak popularne w górach oscypki z żurawiną).
✴️ Spotyka się też żurawinę w formie kandyzowanej czy jako komponent herbatek do zaparzania.
✴️ Można też wykonać napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia.
☘️☘️ Żurawina wykorzystywana jest też w kosmetyce gdzie rozjaśnia skórę, reguluje jej pH, działa na nią odświeżająco.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją