

Żurawina suszona cięta 500g Makar
Opis
Żurawina suszona cięta 500g Makar
Żurawina to bardzo cenny owoc polecany w walce z próchnicą zębów, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka (Helicobacter). Świeża żurawina zawiera witaminy C, E, B, A, obfituje w minerały takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, miedź, jod. W żurawinie suszonej znajdziemy też sporo kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy) oraz znaczne ilości błonnika.
Właściwości suszonej żurawiny
Umiarkowane ale regularne spożycie suszonej żurawiny pomaga w walce z chorobami dziąseł, przyzębia i próchnicą zębów, z chorobami dwunastnicy ale przede wszystkim z chorobami żołądka (np. wrzodami) wywołanymi przez bakterię Helicobacter pylori. Sprawdza się też w przypadkach chorób pęcherza moczowego i dróg moczowych, których przyczyną jest bakteria Escherichia coli. Żurawina obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy.
W owocach żurawiny znajduje się kwas ursolowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym, grzybobójczym, ale też przeciwbólowym, antynowotworowym, przeciwcukrzycowym (w odniesieniu do cukrzycy typu II).
Liczne w składzie żurawiny polifenole działają antyoksydacyjnie (antynowotworowo), pomagają w walce z chorobami neurodegradacyjnymi (Parkinsona, Alzheimera). Najogólniej można stwierdzić, że witaminy, minerały i polifenole spowalniają starzenie się organizmu.
Żurawina utrudnia wchłanianie wapnia więc nie należy przesadzać z jej spożyciem żurawiny gdy mamy problem z osteoporozą. W przypadkach zażywania leków przeciwzakrzepowych bazujących na warfarynie również należy zjadać żurawinę umiarkowanie, gdyż utrudnia ona wydalanie tego leku z organizmu co może powodować krwotoki.
Polifenole obecne w owocach żurawiny
1. kwasy fenylokarboksylowe działające antyoksydacyjnie
2. flawonole (kwercetyna, mirycetyna) wykazujące właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyutleniające, antyzapalne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe
3. antocyjany (malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna) opóźniające starzenie się organizmu (działanie antyoksydacyjne, antyrodnikowe), obniżające ciśnienie krwi, wspomagające wątrobę (też detoksykacja)
4. flawanole (taniny) – o działaniu przeciwmiażdżycowym, antybakteryjnym, antywirusowym.
Wartość odżywcza i energetyczna żurawiny suszonej (100g)
Wartość energetyczna 308 Kcal
Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g
Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg
Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina A 46 IU
Wykorzystanie żurawiny
Żurawina suszona najczęściej sprzedawana jest po nasączeniu w w soku jabłkowym lub fruktozowym. W takiej też formie nadaje się jako dodatek do owsianki czy muesli. Świeża żurawina nadaje się na przetwory tj. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki, koktajle. Konfitury komponują się doskonale z mięsem i serami. Na Podhalu popularne są oscypki podawane z żurawiną. Żurawina smakuje też w formie kandyzowanej. Jest też komponentem herbat owocowych. Żurawina bez dodatków sprawdza się też jako napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

