Zmień język
 
Producenci

Żurawina suszona cięta 500g Makar

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 17,69 zł 17.69
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Żurawina suszona cięta 500g Makar

Żurawina to bardzo cenny owoc polecany w walce z próchnicą zębów, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka (Helicobacter). Świeża żurawina zawiera witaminy C, E, B, A, obfituje w minerały takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, miedź, jod. W żurawinie suszonej znajdziemy też sporo kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy) oraz znaczne ilości błonnika.

 

Właściwości suszonej żurawiny

Umiarkowane ale regularne spożycie suszonej żurawiny pomaga w walce z chorobami dziąseł, przyzębia i próchnicą zębów, z chorobami dwunastnicy ale przede wszystkim z chorobami żołądka (np. wrzodami) wywołanymi przez bakterię Helicobacter pylori. Sprawdza się też w przypadkach chorób pęcherza moczowego i dróg moczowych, których przyczyną jest bakteria Escherichia coli. Żurawina obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy.

W owocach żurawiny znajduje się kwas ursolowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym, grzybobójczym, ale też przeciwbólowym, antynowotworowym, przeciwcukrzycowym (w odniesieniu do cukrzycy typu II).

Liczne w składzie żurawiny polifenole działają antyoksydacyjnie (antynowotworowo), pomagają w walce z chorobami neurodegradacyjnymi (Parkinsona, Alzheimera). Najogólniej można stwierdzić, że witaminy, minerały i polifenole spowalniają starzenie się organizmu.

Żurawina utrudnia wchłanianie wapnia więc nie należy przesadzać z jej spożyciem żurawiny gdy mamy problem z osteoporozą.  W przypadkach zażywania leków przeciwzakrzepowych bazujących na warfarynie również należy zjadać żurawinę umiarkowanie, gdyż utrudnia ona wydalanie tego leku z organizmu co może powodować krwotoki.

Polifenole obecne w owocach żurawiny

1. kwasy fenylokarboksylowe działające antyoksydacyjnie

2. flawonole (kwercetyna, mirycetyna) wykazujące właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyutleniające, antyzapalne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe

3. antocyjany (malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna) opóźniające starzenie się organizmu (działanie antyoksydacyjne, antyrodnikowe),  obniżające ciśnienie krwi, wspomagające wątrobę (też detoksykacja)

4. flawanole (taniny) – o działaniu przeciwmiażdżycowym, antybakteryjnym, antywirusowym.

Wartość odżywcza i energetyczna żurawiny suszonej (100g)

Wartość energetyczna 308 Kcal

Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g

Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg

Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina  A 46 IU

 

Wykorzystanie żurawiny

Żurawina suszona najczęściej sprzedawana jest po nasączeniu w w soku jabłkowym lub fruktozowym. W takiej też formie nadaje się jako dodatek do owsianki czy muesli. Świeża żurawina nadaje się na przetwory tj. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki, koktajle. Konfitury komponują się doskonale z mięsem i serami. Na Podhalu popularne są oscypki podawane z żurawiną. Żurawina smakuje też w formie kandyzowanej. Jest też komponentem herbat owocowych. Żurawina bez dodatków sprawdza się też jako napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl