
ŻURAWINA SUSZONA cięta 500g Makar
Cena regularna:
15,95 zł
towar niedostępny
Opis
Żurawina suszona cięta 500g Makar
✳️ Żurawina to bardzo cenny owoc polecany w walce z próchnicą zębów, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka (Helicobacter).
✳️ Świeża żurawina zawiera witaminy C, E, B, A, obfituje w minerały takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, miedź, jod.
✳️ W żurawinie suszonej znajdziemy też sporo kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy) oraz znaczne ilości błonnika.
✨ Właściwości suszonej żurawiny
✅ Umiarkowane ale regularne spożycie suszonej żurawiny MOŻE pomagać w walce z chorobami żołądka (np. wrzodami) wywołanymi przez bakterię Helicobacter pylori.
✅ Sprawdza się też w przypadkach chorób pęcherza moczowego i dróg moczowych, których przyczyną jest bakteria Escherichia coli.
✅ W owocach żurawiny znajduje się kwas ursolowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym, grzybobójczym, antyutleniającym.
✅ Liczne w składzie żurawiny polifenole mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne.
✅ Najogólniej można stwierdzić, że witaminy, minerały i polifenole spowalniają starzenie się organizmu.
❌ Żurawina utrudnia wchłanianie wapnia więc nie należy przesadzać z jej spożyciem żurawiny gdy mamy problem z osteoporozą. W przypadkach zażywania leków przeciwzakrzepowych bazujących na warfarynie również należy zjadać żurawinę umiarkowanie, gdyż utrudnia ona wydalanie tego leku z organizmu co może powodować krwotoki.
❤️ Polifenole obecne w owocach żurawiny (w różnych ilościach)
☑️ 1. kwasy fenylokarboksylowe działające antyoksydacyjnie
☑️ 2. flawonole (np. kwercetyna, mirycetyna) wykazujące właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyutleniające, antyzapalne
☑️ 3. antocyjany (np. malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna) opóźniające starzenie się organizmu (działanie antyoksydacyjne, antyrodnikowe)
☑️ 4. flawanole (taniny) – o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym.
✨ Wartość odżywcza i energetyczna żurawiny suszonej (100g, USDA)
⏩ Wartość energetyczna 308 Kcal
⏩ Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g
⏩ Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg
⏩ Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina A 46 IU
✨ Wykorzystanie żurawiny
✴️ Żurawina suszona najczęściej sprzedawana jest po nasączeniu w w soku jabłkowym lub fruktozowym. W takiej też formie nadaje się jako dodatek do owsianki czy muesli.
✴️ Świeża żurawina nadaje się na przetwory tj. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki, koktajle.
✴️ Konfitury komponują się doskonale z mięsem i serami.
✴️ Na Podhalu popularne są oscypki podawane z żurawiną.
✴️ Żurawina smakuje też w formie kandyzowanej.
✴️ Jest też komponentem herbat owocowych.
✴️ Żurawina bez dodatków sprawdza się też jako napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją